Al Kaida preuzela odgovornost za napade u Burkini Faso

Svet 04. mar 201808:06 > 08:14
REUTERS/Anne Mimault

Ogranak Al Kaide u Maliju preuzeo je odgovornost za napade u susednoj Burkini Faso u kojima je ubijeno 16 osoba, uključujući i osam napadača, na Ambasadu Francuske i Generalštab Vojske Burkine Faso u glavnom gradu Ouagadougou.

Kako je saopštila mauritanska novinska agencija Alakhbar, grupa za podršku islama i muslimana (JNIM) je preuzela odgovornost za napade u petak i navela da se radi o odmazdi za francusku operaciju u Maliju.

Grupa koju vodi malijski Tuareg Ijad Ag Gali izvela je te napade na Generalštab Vojske Burkine Faso i Ambasadu Francuske u Ouagadougou u kojima je poginulo osam vojnika kao „odgovor na stradavanje nekoliko članova te grupe u avio napadu francuske vojske na severu Malija pre dve nedelje“, prema tom izvoru.

Prema francuskim izvorima, 15. februara je dvadesetak džihadsta ubijeno ili uhapšeno tokom vazdušne i kopnene operacije francuskih snaga na grupu Ijada Ag Galija, na severoistoku Malija, blizu granice sa Alžirom.

Grupa JNIM je već preuzela odgovornost za napad u kojem su poginula dva francuska vojnika i jedan je ranjen 21. februara na severoistoku Malija.

U petak je u Ouagadougou ubijeno osam članova snaga reda Burkine Faso i 12 je ranjeno. Osam napadača je ubijeno tokom napada.