Sirijske snage preuzele kontrolu nad četvrtinom istočne Gute

Svet 04. mar 201816:45 > 19:36
REUTERS/Bassam Khabieh

Sirijske snage preuzele su kontrolu 25 odsto pobunjeničke enklave istočne Gute kod Damaska, gde se nekoliko dana vode žestoke borbe protiv pobunjenika, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Snage predsednika Bašara el Asada nalaze se na tri kilometra do Dume, velikog grada u Guti, navela je opservatorija i dodala da se borbe najviše vode po poljloprivrednim imanjima, blizu gradske sredine.

Od početka ofanzive u istočnoj Guti 18. februara, stradalo je više od 640 civila, od kojih 152 dece.

Sukob u Siriji koji je započet 15. marta 2011. godine postao je složeniji dolaskom stranih vojnika i džihadista. Prema podacima opservatorije, u tom ratu je stradalo više od 340.000 osoba.

Mej i Tramp: Sirijski režim i Rusija najodgovorniji za ljudske patnje

Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru u nedelju ocenili su da su sirijski režim i Rusija najvećim delom odgovorni za užasne ljudske patnje u Istočnoj Guti, saopšteno je iz kabineta britanske premijerke.

Mej i Tramp su razgovarali o Siriji i humanitarnoj situaciji u Istočnoj Guti.

Oni su zaključili da je to humanitarna katastrofa i da sirijski režim i Rusija, kao glavna podrška režimu, nose najveću odgovornost za strašne ljudske patnje, navodi se u saopštenju.

Reuters / CARLOS BARRIA

Francuski predsednik Emmanuel Makron zatražio je u nedelju u telefonskom razgovoru od iranskog kolege Hasana Rohanija da izvrši potreban pritisak na sirijski režim kako bi prestali napadi na stanovništvo te pobunjeničke enklave nadomak Damaska, prenosi Jelisejska palata.