Salvini: Desnica osvojila pravo da vlada Italijom

Svet 05. mar 201813:26 > 13:28
Reuters/Stefano Rellandini

Vođa antiimigrantske i evroskeptične partije Liga Mateo Salvini rekao je danas da je koalicija desnog centra na izborima osvojila "pravo da vlada" Italijom.

Salvini je rekao da rezultati juče održanih parlamentarnih izbora ukazuju da će koalicija desnog centra voditi sledeću vladu, a da će njegova partija predvoditi desni centar pošto je osvojila više od koalicione stranke Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Liga je skočila sa četiri odsto glasova pre pet godina na skoro 18 odsto na jučerašnjim izborma, ispred stranke Napred Italija koja ima bizu 14 procenata.

Lideri te koalicije obećavali su da će, ako dođu na vlast, brzo deportovati iz Italije veliki broj migranata.

Salvini je takođe kazao da nije zainteresovan za, kako je rekao, „čudne koalicije“ kao što bi bilo ono sa populističkim Pokretom pet zvezda (M5S).

On je izjavio i da je zajednička evropska valuta pogrešna i da je predodređena da na nestane.

Prema jutros objavljenim preliminarnim zvaničnim rezultatima koalicija desnice i ekstremne desnice osvojila je najviše, oko 37 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Italiji.

Populistički M5S osvojio je oko 31 odsto glasova. Taj pokret, koji je 2009. osnovao komičar i aktivista Bepe Grilo, je stranka koja je samostalno dobila najveću podršku ali ne dovoljno da bi samostalno i vladala.

Koalicija levog centra predvođena Demokratskom strankom bivšeg premijera Matea Rencija osvojila je oko 23 odsto glasova.