Izbori u Italiji – klackalica i povratak Berluskonija

Svet 05. mar 201817:43 > 17:45
REUTERS/Remo Casilli

Italija je izabrala neizvesnost. Građani u Italiji rekli su na jučerašnjim parlamentarnim izborima "ne" starom političkom sistemu. Najviše glasova, prema još uvek nezvaničnim rezultatima, osvojili su levi i desni populisti, ali ni oni nemaju dovoljno poslanika da formiraju Vladu.

  Izvesno je samo da je na ovim izborima vaskrsao kao čovek nade u svojoj osamdeset prvoj godini nekadašnji premijer Silvio Berluskoni.

Budući da nijedan blok nije osvojio potrebnu većinu očekuje se da će pregovori o formiranju nove italijanske vlade biti dugi i teški.

„To je ono što smo očekivali, politički ćorsokak. Vlada nam je potrebna, jer ne možemo ostati na milosti i nemilost bez vođstva. Sada nam je sudbina u rukama predsednika i zavisimo od dobre volje partija“, rekao je stanovnik Rima Đuzepe Bruni.

Najveći gubitnik ovih izbora je Demokratskom stranka premijera Matea Rencija, koja je osvojila oko 23 odsto glasova. U okviru koalicije desnog centra, antiimigrantska i evropskeptična Liga Matea Salvinija osvojila je 18 odsto glasova, a Napred Italije, bivšeg premijera Silvija Berluskonija 14 odsto. Lideri te koalicije obećavali su da će, ako dodju na vlast, brzo deportovati iz Italije veliki broj migranata.

„Ja sam sada i ostaću ponosni populista, jer ko sluša narod, služi narodnom poslu i vrši svoju dužnost“, kaže Mateo Salvini iz Lige.

Liga je na prošlim izborima osvojila samo četiri odsto glasova, a sada smatra da joj rezultat od 18 odsto dozvoljava da predvodi novu vladu u kojoj svakako po njima ima mesta za bratsku Berluskonijevu stranku Napred Italija.

„Salvini je super. Dali smo mu tri glasa. Berluskoni mora da mu ustupi premijersko mesto. Berluskoni ja te volim, ali pusti Salvinija“, kaže stanovnica Rima Ana Marija Fjorini.

Ljudi su Šezdeset odsto italijanskih birača na ovim izborima odlučilo se za populiste desne, uključujući i neofašiste ili leve, pokret Pet zvezdica, koji je pojedinačno najveća partija u parlamentu.

„Za pokret Pet zvezdica ovi izbori su bili trijumf. Mi smo apsolutni pobednici. Mi smo politička snaga koja predstavlja celu naciju“, rekao je Luiđi di Majo iz Pet zvezdi.

Italijanska privreda, inače 10 na svetu izašla je iz krize, ali građani su duboko nezadovoljni političkim establišmentom i distanciraju se od sadašnjeg načina vladanja. Populisti sve obećavaju: da lečiti decu bez vakcina, da će vratiti liru i da će izbeglice izvesti u Nemačku. Formalna odluka je na predsedniku Matareli.