U Grčkoj nova hapšenja pripadnika ekstremne desnice

Svet 06. mar 201811:14 > 11:17
Reuters/Alkis Konstantinidis

Policija za borbu protiv terorizma uhapsila je šest grčkih mladića pripadnika ekstremne desnice blizu Atine i na severu zemlje, pod optužbom da su eksplozivnim napravama napadali prostorije migranata i levice, rekao je jedan policijski izvor.

Njih petorica uhapšena su blizu Atine, a šesti u Janjini na severozapadu zemlje, a u kući jednog od njih blizu Atine policija je našla Molotovljeve koktele, naveo je taj izvor.

Policija za sada nije potvrdila da su uhapšeni članovi neonacističke grčke stranke Zlatna zora, navodeći samo da pripadaju grupama ekstremne desnice.

Poslednjih meseci povećao se broj napada ekstremne desnice na prostorije stranaka levice i migranata.

Pre deset dana pet osoba je povređeno u napadu koji je izvršilo osam osoba na prostorije antifašističkog udruženja Favela u Pireju, kod Atine.

Prema podacima policije, među povređenima je i žena bliska Pavlosu Fisasu, reperu i antifašisti kog su članovi Zlatne zore ubili u septembru 2013. godine.

Prema izjavama povređenih napad su izvršili pripadnici Zlatne zore sa kacigama naoružani motkama i bakljama.

Sedamdesetorici poslanika i zvaničnika Zlatne zore se sudi već tri godine zbog ubistva najmanje dvoje ljudi i nasilja protiv migranata i levičara.

Policija za borbu protiv terorizma je u januaru uhapsila četiri mladića u Atini koji pripadaju ekstremnoj desnici i koji su optuženi da su postavili eksplozivnu napravu u prostorije Favele u avgustu prošle godine, kada je učinjena i materijalna šteta. Prilikom pretresa njihovih kuća policija je našla plakate sa neonacističkom propagandom, kao i oružje za obuku.