Ministri u Kairu: Jerusalim mora biti prestonica Palestine

Svet 07. mar 201822:46 > 22:54
KHALED DESOUKI / AFP

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja insistirali su danas da Jerusalim mora biti prestonica buduće države Palestine, čak i ako SAD pripremaju preseljenje svoje ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

Na sastanku u Kairu okupili su se šefovi diplomatija iz zemalja članica Arapske lige ljuti zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao izraelski glavni grad i preseli ambasadu tamo, što je izazvalo proteste na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

U završnom saopštenju ministri su podržali mirovni plan koji je nedavno predstavio palestinski predsednik Mahmud Abas Savetu bezbednosti UN i njegov poziv za održavanje međunarodne konferencije do sredine ove godine u cilju da Palestina postane puna članica svetskog tela i da se odredi rok za postizanje rešenja decenijskog sukoba po modelu dve države.

Plan poziva na međusobno priznanje država Izraela i Palestine zasnovano na granicama iz 1967. godine i stvaranju „međunarodnog multilateralnog mehanizma“ da se pomogne dvema stranama u rešavanju svih pitanja konačnog statusa i njihovoj primeni u određenom vremenskom roku.

“Arapska liga je već odlučila da se suprotstavi odluci o preseljenju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim i priznanju okupiranog grada kao glavnog grada Izraela”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul-Gejt.

Trampova odluka predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD u odnosu na Jerusalim i međurodnih uveravanja da će se sudbina tog grada rešiti za pregovaračkim stolom. Izrael je anektirao istočni deo Jerusalima nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, a Palestinci planiraju da sedište svoje buduće države, koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze, bude u istočnom Jerusalimu.