Tramp Kimu: Odustani od nuklearnog oružja, imaćeš protekcije

Svet 17. maj 201823:09 > 23:12
REUTERS/KCNA handout via Reuters/File Photo & REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Predsednik SAD Donald Tramp ponudio je izbor severnokorejskom lideru Kim Džong Unu pred njihov očekivani sastanak sledećeg meseca da odustane od nuklearnog oružja i da bude nagrađen "protekcijama", ili da rizikuje i da bude zbačen s vlasti i možda ubijen.

Tramp smatra da je dogovor o sastanku s Kimom 12. juna u Sinpuru i dalje na snazi, uprkos jučerašnjoj pretnji Pjongjanga da će otkazati samit zbog američkog zahteva za potpunom denuklearizacijom Korejskog poluostrva.

Severna Koreja navodi da joj je nuklearno oružje potrebno kako bi se zaštitila i izrazila je zabrinutost povodom mogućeg odustajanja od svog nuklearnog programa. Navela je primer bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, kog su pobunjenici ubili tokom ustanka 2011. godine, a koji je u poslednjoj deceniji vladavine odustao od nuklearnog programa.

Povodom tih komentara Pjongjanga, Tramp je rekao da će Kim, ako pristane na denuklearizaciju, „dobiti veoma čvrste protekcije“.

Ipak, Tramp je upozorio da bi nepostizanje dogovora moglo da ima teške posledice po Kima i naveo da bi bio primenjen libijski model „ako ne bude dogovora“.

On je danas rekao i da se ništa nije promenilo posle upozorenja iz Pjongjanga i da severnokorejski zvaničnici razmatraju logističke detalje predstojećeg samita „kao da se ništa nije dogodilo“.

Na današnjem sastanku s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Tramp je kazao da na sastanku s Kimom neće biti reči o broju američkih vojnika u Južnoj Koreji.

Odgovor Tusku: EU se užasno ponašala

Tramp je odgovorio na kritike predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, rekavši da se EU „užasno“ ponašala u trgovinskom odnosu sa SAD.

Predsednik SAD požalio se Stoltenbergu, rekavši da je EU bila „užasna“ prema SAD koje su prošle godine s Unijom imale trgovinski deficit od 151 milijardu dolara, navodi Asošiejted pres.

„Izgubili smo 151 milijardu dolara u razmeni s Evropskom unijom. Tako da mogu da me nazivaju svakakvim imenima, a da sam na njihovim mestu i ja bih sebe nazivao takvim imenima, jer se to više neće dešavati“, kazao je predsednik SAD.

Tramp je mnogim odlukama razočarao članice EU – od povlačenja SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, preko premeštanja ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, do takse na čelik i aluminijum.