Putin brani Kim Džong Una

Svet 24. maj 201823:06 > 23:08
REUTERS/Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin

Predsednik Rusije Vladimir Putin stao je u odbranu Severne Koreje, izjavivši da je Pjongjang ispunio svoja obećanja uoči planiranog samita njenog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je otkazao samit sa Kim Džong Unom planiran za 12. jun u Singapuru, navodeći kao razlog „strahovit gnev i otvoreno neprijateljstvo“ u sinoćnjem saopštenju Severne Koreje u kojem je Pjongjang potpredsednika SAD Majka Pensa nazvao „političkim glupakom“ i naveo da je spreman i na nuklearnu konfrontaciju i na pregovore.  

Putin je rekao da je Kim „uradio sve što je obećao, čak i dizanje u vazduh“ poligona za nuklearne probe, „posle čega su SAD otkazale samit“, navodi Asošiejted pres.  

„U Rusiji smo tu vest primili sa žaljenjem, jer smo itekako računali da je to značajan korak ka sređivanju situacije na Korejskom poluostrvu i da će biti početak procesa denuklearizacije celog Korejskog poluostrva“, kazao je ruski predsednik na konferenciji za novinare s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.    

Putin s Makronom o razvijanju odnosa dve zemlje, uprkos problemima

Predsednik Rusije izjavio je posle sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Sankt Peterburgu da se odnosi Moskve i Pariza razvijaju uprkos brojnim problemima.

„Želeo bih da vam zahvalim što ste prihvatili naš poziv da učestvujete na Forumu u Sankt Peterburgu. Iskoristićemo ovu priliku da temeljno razmotrimo bilateralne odnose koji se razvijaju uprkos svim teškoćama, a i naša trgovinska razmena raste“, rekao je Putin Makronu na zajedničkoj konferenciji za novinare, a prenosi Tass.

Putin je naveo da je s Makronom razgovarao o ključnim globalnim pitanjima za čije su rešavanje zainteresovane i Rusija i Francuska.

Makron je kazao da Pariz i Moskva mogu da održe dijalog i pronađu rešenja za globalna pitanja kao što su situacija u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Siriji.

„Stalne smo članice Saveta bezbednosti UN i imamo duboke istorijske veze, kao i veze u oblasti medjunarodne politike. Verujem da možemo da pronadjemo rešenja i radimo zajedno na svim pitanjima“, naveo je Makron.

Makron se sastao s Putinom u vreme dubokih razlika s Putinom oko Sirije, Ukrajine i navodnog ruskog mešanja u inostranstvu. Obojica žele da sačuvaju medjunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz kojeg su SAD nedavno izašle.

Makronovi pomoćnici insistiraju da on ne želi da se približi Putinu niti da se distancira od dugogodišnjeg savezništva sa SAD u korist saveza sa Rusijom ili Kinom, navodi Asošiejted pres.

Makron će, ipak, na SP

Makron je rekao i da planira da dođe na neke utakmice predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, uprkos spekulacijama da neće dolaziti u znak protesta zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

„Pošto sam optimista po prirodi, mogu sa sigurnošću da kažem da ću verovatno doći (u Rusiju) da podržim našu reprezentaciju za nekoliko nedelja“, naveo je Makron.

Makron je izrazio nadu da napori na Korejskom poluostrvu i angažman ka procesu denuklearizacije mogu biti nastavljeni.

„Francuska je u potpunosti na raspolaganju da pomogne, ali mislim da je to (pitanje) za celu medjunarodnu zajednicu, i da UN treba da imaju posebnu ulogu“, rekao je francuski lider.

Tramp je danas otkazao samit sa Kim Džong Unom planiran za 12. jun u Singapuru, navodeći kao razlog „strahovit gnev i otvoreno neprijateljstvo“ u sinoćnjem saopštenju Severne Koreje u kojem je Pjongjang potpredsednika SAD Majka Pensa nazvao „političkim glupakom“ i naveo da je spreman i na nuklearnu konfrontaciju i na pregovore.