Merkel: Grčka i Španija prihvatiće nazad migrante

Svet 29. jun 201817:34 > 17:36
Tanjug / AP, Olivier Matthys

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su Grčka i Španija izrazile spremnost da prihvate nazad migrante registrovane u tim zemljama, koji su zatim otišli u Nemačku.

Nakon samita EU u Briselu, Angela Merkel je rekla da su se Grčka i Španija, s čijim liderima je imala sastanke u Briselu, saglasili da ubuduće preuzmu migrante koji su prethodno registrovani kod njih, a kasnije su uhvaćeni na nemačko-austrijskoj granici, prenela je agencija AP.  

Merkel koja je zbog situacije s migrantima na udaru kritika u Nemačkoj, čak i unutar svoje vladajuće koalicije, juče je rekla da je migrantsko pitanje „izazov koji može odlučiti sudbinu EU“.  

U Nemačkoj se pojačao politički spor zbog migranata, uz strahovanje da bi nesloga ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera i Angele Merkel oko migracione politike mogla da obori Vladu.  

Zehofer je zatražio da nemačka zatvo granicu za izbeglice registrovane u nekoj dugoj zemlji EU ili im je u Nemačkoj odbijen zahtev za azil.  

Lideri 28 članica EU su na samitu u Briselu jutros postigli dogovor o migracijama, psle pretnje Italije da će blokirati zajednička saopštenja ako njeni evropski partneri ne preuzmu precizne obaveze za prijem migranata. 

Detalji dogovora o formiranju, na prlog angele Merkel, „koalicije voljnih“ zemalja za prijem migranata, nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima rekao da je „evropska saradnja pobedila“ i ocenio da je „iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska“.