Merkel: Nema promena granica na Zapadnom Balkanu

Svet 13. avg 201814:27 > 14:28
Izvor: N1

Nema promena granica na Zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati, poručila je u nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem.

Merkel je istakla da i dalje postoji „evropska perspektiva“ za sve države Zapadnog Balkana.

„Mi smo vladu i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Očekujemo da će BiH brzo ativirati MAP. Što se tiče Izbornog zakona bitan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma“, ocijenila je nemačka kancelarka.

Dodala je da bi značajn ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih i tu Nemačka ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH.

Merkel je istakla značaj saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

„Sve ukupno gledajući saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo da lideri zemalja ovog regiona što bliže sarađuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi i uradićemo sve da pomognemo BiH u rešavanju ovog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata“, kazala je ona.

Predsedavajući Veća ministara BiH se zahvalio Merkel na njenom angažmanu u pogledu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. On je podsetio da su najznačajniji prioriteti BiH EU i NATO integracije.

Zvizdić je pozvao nemačke firme da nastave, ali i pojačaju investicije u BiH, jer je to zemlja sa „dobrim resursima i kvalitetnom radnom snagom“. Podsetio je i kako je Nemačka jedan od tri najvažnija partnera BiH, te je kazao da se nada da će tako i ostati.

Na kraju svoga obraćanja medijima Zvizdić je govorio i o procesu pomirenja u regionu.

„Zalažemo se za proces pomirenja ali se on mora zasnivati na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, zaključio je Zvizdić.