Srušio se most kod Đenove, stradalo 35 osoba, 440 evakuisano

Svet 14. avg 201813:02 > 20:48
Izvor: Tanjug/AP, Luca Zennaro/ANSA

Vijadukt na autoputu A10, koji prolazi kroz italijanski grad Đenovu se urušio, a u nesreći je stradalo najmanje 35 osoba, među kojima je i jedno dete. U trenutku rušenja na mostu se nalazilo tridesetak vozila. Evakuisano je 440 stanara zgrada u blizini ruševina jer postoji opasnost od rušenja ostatka konstrukcije.

Desetak ljudi vode se kao nestali, prenosi Ansa.

Zvaničnici su potvrdili su da je u trenutku rušenja mosta na njemu bilo oko 30 do 35 vozila i tri kamiona. Nekoliko vozila i dalje je pod ruševinama.

Pod ruševinama se nalazi i nekoliko kuća, prenosi Ansa, a evakuisane su sve zgrade koje se nalaze u neposrednoj blizini dela mosta koji se srušio. Dve povređene osobe nalazile su se u svojim stanovima kada se most srušio, dodaje Ansa.

Oko 16 osoba je povređeno, od kojih pet teško, a italijanski mediji prenose da se strahuje da će broj žrtava rasti. Četiri osobe su izvučene žive, potvrdio je zamenik ministra saobraćaja.

https://twitter.com/BreakingNNow/status/1029340438950490114

Prema prvim izveštajima, do nesreće je došlo jer se urušila struktura mosta.

Ministarstvo saobraćaja je najavilo da će srušiti ostatak mosta, što će izazvati probleme u saobraćaju u tom delu grada.

„Ovakav most se ne ruši ni zbog munje, niti zbog nevremena, krivci moraju biti pronađeni“; rekao je zamenik ministra saobraćaja Edoardo Riksi.

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli izjavio je da se dogodila „ogromna tragedija“. Šef lokalne službe Hitne pomoći rekao je da su poginule „desetine ljudi“, javila je agencija „Adnkronos“.

Više očevidaca navelo je da je neposredno pre nesreće, koja se desila oko 11.30 časova tokom jakog pljuska, „grom udario u most“. Svedoci prenose da je pad podsećao na „apokaliptične scene“.

Italijanska televizija prikazala je snimke srušenog mosta visokog oko 100 metara, koji je izgrađen tokom šezdesetih godina prošlog veka na auto-putu A10 i prolazi iznad trgovačkih centara, fabrika, stambenih zgrada i pruge Đenova-Milano.

Rekonstrukcija mosta obavljena je 2016. godine. 

Izvor: REUTERS/Stringer
Izvor: AFP/Italian police
Izvor: AFP/Paola PIRRERA
Izvor: REUTERS/Stringer
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro
Izvor: AP/Luca Zennaro

Tonineli je napisao na „Tviteru“ da sa velikom zebnjom prati ovu „ogromnu tragediju“.

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je da će se večeras stići u Đenovu.