Proglašeno vanredno stanje u Đenovi, potraga za nestalima

Svet 15. avg 201817:58 > 19:14
Izvor: Reuters/Stefano Rellandini

U Đenovi je nastavljeno raščišćavanje ruševina i potraga za nestalima u tragičnom rušenju vijadukta na autoputu A10 koji prolazi kroz taj grad. Broj poginulih popeo se na 39, a kako navode agencije, među poginulima ima i stranih državljana. Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je vanredno stanje narednih 12 meseci na području Đenove.

Dok traje istraga, iz italijanske vlade javnosti je poslata poruka da će za nesreću neko morati da plati.

Glavni tužilac Đenove Frančesko Koci saopštio je da je ljudska greška dovela do pada mosta prilikom čega je poginulo najmanje 39 ljudi.

Istražitelji detaljno analiziraju sve aspekte gradnje, projektovanja i održavanja mosta.

Ako je razlog ove tragedije nehat, „ko god da je napravio grešku, moraće da odgovara“, izjavio je italijanski ministar saobraćaja.

„U savremenoj, civilizovanoj državi, kao što je Italija, ovakve tragedije ne smeju da se dogode. To je neprihvatljivo i neko će to skupo da plati“, kaže ministar Danilo Tonineli.

I pre detaljnih analiza mediji pominju da iza tragedije stoji nemar i korupcija.

„Analiziraćemo sve ugovore i spremni smo da koncesionara kaznimo sa 150 miliona evra“, izjavio je ministar rada i industrije Luiđi di Majo.

Vijadukt Morandi, na delu autoputa A10, urušio se usled jake oluje praćene grmljavinom, a svedoci tvrde da se urušio usled udara groma.

„Potpuno smo šokirani. Ne mogu da verujem da tako nešto može da se dogodi“, izjavio je jedan građanin.

„To je potpuna drama, katastrofa. Verovatno će nam trebati godine da se naviknemo i da se svakodnevni život odvija bez tog dela puta“, rekla je žiteljka Đenove.

Stručnjaci su već neko vreme upozoravali da je vijadukt problematičan zbog degradacije betona i visokih troškova održavanja. Godine 2009. je napravljena studija prema kojoj bi se most srušio i na njegovom mestu izgradio novi.

U izveštaju iz 2011. godine upozorava se na intenzivnu degradaciju zbog saobraćaja.

Ukupno je dug 1.182 metra. Ima tri pilona visine 90 metara. U nesreći se urušio jedan od tih pilona zajedno sa stotinak metara saobraćajnica.

„Ja nisam inžinjer i ne mogu ja da odlučim, ali ne možemo da godinama čekamo na novo rešenje. Neke stvari moraju da se urade što pre“, rekao je gradonačelnik Koci.

U strahu od novih urušavanja evakuisane su i okolne zgrade, a mnoge poslovne i stambene jedinice moraće da se trajno napuste, jer konstrukcija srušenog vijadukta i dalje preti građanima Đenove.

Vanredno stanje narednih 12 meseci

Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je vanredno stanje narednih 12 meseci na području Đenove.

„Prihvatili smo zahtev lokalnih vlasti i proglašavamo vanredno stanje narednih 12 meseci“, rekao je Konte novinarima posle vanredne sednice vlade posvećene nesreće u Đenovi.

Konte je rekao da je vlada izdvojila pet miliona evra za to područje i dodao da je to prva mera vlasti.

Prema njegovim rečima, biće proglašen i nacionalni dan žalosti, ali se datum još utvrđuje, jer vlasti žele da se podudari sa sahranama žrtava.

Deo vijadukta Morandi preko reke Polčevere srušio se u utorak malo pre 12 sati. U trenutku nesreće na tom delu bilo je oko deset automobila koji su se survali u provaliju.