Lider Islamske države pozvao na nastavak džihada

Svet 22. avg 201822:35 > 22:38
Izvor: AL-FURQAN MEDIA / AFP

Lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi pozvao je svoje pristalice da nastave sa "džihadom", u poruci koju su delili nalozi naklonjeni toj organizaciji na platformi Telegram.

To je prvo oglašavanje koje se pripisuje al-Bagdadiju posle skoro godinu dana.

Njegova poruka povodom praznika Eid al-Ade, kojim se obeležava kraj hadža, dolazi u vreme kada je Islamska država poražena u Iraku i Siriji.

„Oni koji zaboravljaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i sigurnost u obećanje Tvorca će se srušiti i pašće. Oni koji ih se drže su ponosni i pobeđuju, iako posle određenog vremena“, navodi se u poruci.

Prethodna Bagdadijeva poruka je emitovana 28. septembra prošle godine.

On je tada pozvao borce isterane iz velikih delova Sirije i Iraka da se „odupru“ svojim neprijateljima. Nedugo zatim, Islamska država je izgubila Mosul.

Bagdadi je više puta do sada proglašavan mrtvim, ali je i dalje živ i, prema rečima iračkih zvaničnika, nalazi se na sirijskoj teritoriji, u pogrnaičnom području prema Iraku.

Iračke obaveštajne službe su početkom jula objavile da je Bagdadijev sin ubijen u Siriji u ruskom raketnom napadu na pećinu u kojoj se nalazio.

SAD su za hvatanje Bagdadija raspisale nagradu od 25 miliona dolara.