Liderka Mjanmara: Postupanje s Rohindžama moglo biti bolje

Svet 13. sep 201809:05 > 09:07
REUTERS/Adnan Abidi

Civilna čelnica Mjanmara Aung San Su Ći rekla je da su vlasti Mjanmara mogle bolje da deluju prema muslimanskoj Rohindža manjini u njenoj zemlji, od kojih je oko 700.000 pobeglo u susedni Bangladeš zbog brutalne vojne kampanje.

„Naravno u retrospektivi mislim da je moglo bolje da se upravlja tom situacijom“, rekla je Su Ći u odgovoru na pitanje tokom rasprave na regionalnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Hanoju, u Vijetnamu.

Vojska Mjanmara optužena je za masovno silovanje, ubistva i paljenje domova kao odgovor na napad Rohindža boraca na bezbednosne punktove u avgustu 2017. godine.

U izveštaju koji je pre dve nedelje objavio posebno imenovan UN tim preporučeno je sudsko gonjenje viših komandanata Mjanmara za genocid i druge zločine.

Su Ći je ipak stala u odbranu bezbednosnih snaga Mjanmara, navodeći da je trebalo zaštititi sve grupe u zapadnoj državi Rakin.

„Moramo biti fer prema svim stranama. Vladavina prava mora da se primeni na sve. Ne možemo birati“, rekla je Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Ona je rekla da je situacija komplikovana brojnim etničkim manjinama u toj oblasti od kojih nekima preti da potpuno nestanu.

Iako je nasilje u toj državi smanjeno, Mjamnar mora da rešava njegove posledice, posebno povratak brojnih pripadnika muslimanske Rohindža manjine, kao i uzroke tenzija zbog kojih su oni diskriminisani i potiskivani u većinski budističkom Mjanmaru.

Su Ći je rekla da je Mjanmar spreman da primi nazad one koji su pobegli.

Humanitarne agencije navode da uslovi za bezbedan i organizovan povratak izbeglica nisu ispunjeni.

Su Ći je takođe odbacila kritiku prošlonedeljne osude dvojice novinara Rojtersa koji su izveštavali o represiji vojske prema Rohindža manjini. Oni su osudjeni na po sedam godina zatvora po optužbama da su kršili državne tajne.

„Oni nisu uhapšeni zato što su novinari. Oni su uhapšeni … zato što je sud utvrdio da su prekršili Zakon o zvaničnim tajnama“, rekla je ona i dodala da mogu da se žale na presude.

Slučaj dvojice novinara privukao je svetsku pažnju kao primer kako su zaustavljene demokratske reforme u Mjanmaru pod civilnom vladom Aung San Su Ći, koja je došla na funkciju 2016. godine.

Liderka koja predvodi prvu civilnu vladu posle nekoliko decenija, uživala je međunarodnu podršku, ali je sada pod kritikom zbog nedostatka saosećanja prema sudbini muslimanske manjine u svojoj zemlji.

Rohindže u Mjanmaru smatraju „strancima“ i državljanstvo im ne priznaje vlast te zemlje, čijih 95 odsto stanovnika čine budisti.