Radnici na gradilištu za SP u Kataru mesecima bez plate

Svet 26. sep 201811:41 > 11:43
Pixabay

Desetine stranaca koji rade na jednom od gradilišta Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru nisu plaćeni mesecima, naveo je Amnesti Internešenel u novom izveštaju o tom emiratu u Persijskom zalivu.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrdi da državljani Nepala, Indije i Filipina imaju zaostatke plata od 1700 evra koje im nije isplatila inženjerska firma Mercury MENA.

Neki od radnika nisu primili platu deset meseci. Amnesti ocenjuje da je neisplata plata „uništila živote“ i poziva vladu Katara da isplate tim radnicima njihove zarade.

„Skrbeći se za urednu isplatu plaća radnicima, Katar može pokazati da je ozbiljan u svojem deklariranom nastojanju da poboljša prava radnika“, izjavio je Stiv Kokbarn, direktor za svetska pitanja pri Amnesti Internašenel.

Nevladina organizacija sastavila je izveštaj nakon što je ispitala 78 radnika, ali ocenjuje da bi problem mogao biti daleko veći i da je možda obuhvaćeno više stotina osoba.

Nevladina organizacija ocenjuje da je sistem „kafala“, koji omogućuje firmama da zabrane zaposlenima promenu poslodavca ili napuštanje zemlje, omogućio iskorištavanje stranih radnika.

Početkom septembra Katar je najavio da će ukinuti izlazne vize za strane radnike koji žele da napuste zemlju, ali nikakav datum stupanja na snagu te mere nije naveden.

Po Amnestiju, nekim je radnicima dopušteno napustiti Katar, ali to mogu učiniti uz vlastiti trošak. 

Ernesto, nadzornik za vodovod s Filipina koji nije primio platu četiri meseca, kazao je da je sad zaduženiji nego po dolasku u zaliv.