Amerikanci našli tajne severnokorejske raketne lokacije

Svet 12. nov 201822:24 > 22:38
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Američki analitičari saopštili su da su pronašli više od polovine od procenjenih 20 tajnih severnokorejskih tajnih lokacija za razvoj raketa.

Oni su radili na osnovu satelitskih snimaka i identifikovali 13 lokacija na kojima se proizvode rakete i tehnologija povezana s njima.

Prema njihovim nalazima, izgleda da Pjongjang nastavlja da razvija rakete, iako je prekinuo njihovo testiranje, što su predsednik SAD i njegova administracija ocenili kao uspeh posle istorijskog sastanka severnokorejskog vođe Kim Džong Una i Trampa u Singapuru u junu.

Iako te lokacije nisu poligoni za lansiranje i u nekim slučajevima su vrlo jednostavni, autori izveštaja iz Centra za strateške i međunarodne studije navode da su skrivene i ilustruju obim severnokorejskog vojnog programa i rešenost Severne Koreje da prikrije svoju vojnu snagu.

Autori izveštaja navode da Severna Koreja treba da prijavi te baze koje mogu da budu korišćene za sve vrste balističkih raketa i da one treba da budu proverene ukoliko se računa na verodostojan i proverljiv sporazum oko pretnji Pjongjanga za SAD i njihove saveznika.

Analitičari za Severnu Koreju koji nisu uključeni u izveštaj rekli su da ovi nalazi nisu iznenađujući obzirom na aktivnosti Pjongjanga, ali da i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost.

Oni su ukazali da severnokorejski vođa Kim Džong Un nije pristao da prekine razvoj nuklearnog oružja ili raketa u razgovoru s Trampom ili državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Izveštaj je objavljen manje od nedelju dana od kada je Severna Koreja naglo otkazala novu rundu pregovora s Pompeom koji su bili zakazani za prošli četvrtak u Njujorku. Otkazivanje, koje su SAD pripisale problemima rasporeda, usledilo je posle pretnji severnokorejskih zvaničnika da će obnoviti nuklearno i raketno testiranje, ako ne budu ukinute američke sankcije. SAD stalno ponavljaju da sankcije neće biti ukinute dok se u potpunosti ne sprovede sporazum o denuklearizaciji.