Konzervativci protiv premijerke, glasanje o nepoverenju Terezi Mej

Svet 12. dec 201810:30 > 10:30
Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke glasaće o nepoverenju u vođstvo premijerke Tereze Mej, rekao je danas jedan partijski zvaničnik.

Funkcioner konzervativaca Grejam Brejdi rekao je da je postignut potreban prag od 48 pisama konzervativnih poslanika u kojima se traži da se glasa o nepoverenju vođi stranke.

Tereza Mej rekla je danas posle najavljenog glasanja o nepoverenju u okviru njene Konzervativne stranke da će se boriti „svim silama“ da to ne prodje i pozvala svoje kolege da je podrže.

Tereza Mej koja je postala premijerka ubrzo pošto je Britanija glasala da izadje iz Evropske unije 2016. godine kritikovana je u stranci zbog njenog dogovorenog plana za Bregzit.

Mej je u kratkoj izjavi ispred Dauning strita rekla da bi promena lidera zemlje u ovom trenutku dovela do toga da se odvajanje Britanije iz EU odloži ili zaustavi i obećala je da će se boriti da ostane.

Ona je rekla da bi se njenim odlaskom u jeku krize „rizikovala budućnost zemlje i stvorila neizvesnost kada zemlja najmanje to sebi može da priušti“ i da je „čvrsto rešena da završi posao“ sprovodjenja Bregzita.

Mnogi poslanici sve su više besni na nju zbog načina na koji je vodila pregovore o Brezgitu i zbog dogovora o razlazu koji je postigla s EU.

Konzervativni poslanici glasaće o nepoverenju Terezi Mej večeras izmedju 19.00 i 21.00 po lokalnom vremenu.

Još se ne zna kada će biti poznati rezultati ali Mej treba da dobije većinu da bi pobedila. Ukoliko dobije većinu i ne bude joj izglasano nepovrenje ne može se više dovoditi u pitanje njeno vodjstvo najmanje godinu dana.

Ukoliko izgubi na glasanju o nepoverenju mora da podnese ostavku na čelu stranke, Konzervativci će birati novog vodju, a ona ne može da se kandiduje.

Opcija je, kako piše Bi-Bi-Si (BBC), ukoliko Mej pobedi ali ne sa ubedljivom većinom i da bi mogla da odluči da podnese ostavku kao šefica stranke.

Pošto je Konzervativna stranka najveća stranka u donjem domu britanskog Parlamenta očekuje se da njen lidr bude premijer.