Stefan Leven izabran za švedskog premijera, kraj četvoromesečne krize

Svet 18. jan 201911:16 > 11:17
TT News Agency/Jessica Gow/via REUTERS

Švedski parlament izabrao je dosadašnjeg premijera Stefana Levena da vodi manjinsku vladu levog centra, čime je okončana četvoromesečna politička blokada.

Leven je uspeo da neutrališe ekstremnu desnicu i spasi jednu od poslednjih vlada levog centra u Evropi, navodi AFP.

U novoj manjinskoj vladi levog centra biće socijaldemokrate i Zeleni.

Vladu će u Riksdagu, švedskom parlamentu, podržavati Centar i Liberali, članovi opozicije za vreme prethodne vlade, na osnovu programskog sporazuma potpisanog prošle nedelje.

Za Levena je glasalo 153 poslanika, 115 je bilo protiv, a 77 je bilo uzdržano.

Njegove Socijaldemokrate i Zeleni su ga podržali, a blok desnog centra glasao je protiv, dok su tri manje partije bile uzdržane na današnjem glasanju, prenosi agencija AP.

Švedski političari pokušavali su da formiraju vladu bez Švedskih demokrata, partije s neonacističkim korenima koja je napravila veliki pomak na izborima 9. septembra.

Izlaz iz četvoromesečnog ćorsokaka u formiranju nove koalicione vlade najavljen je pre dva dana kada je mala levičarska partija saopštila da neće glasati protiv Levena.

Lider Leve partije Jonas Sjostet rekao je da neće glasati protiv Levena, jer bi alternativa bila formiranje vlade desnog centra uz podršku desničarske, antimigrantske stranke Švedske demokrate.