Papa Benedikt XVI uzrok pedofilije u crkvi vidi u seksualnoj revoluciji '68.

Svet 12. apr 201923:44 > 23:45
Izvor: AFP/Gabriel Bouys

Analiza pape Benedikta XVI po kojoj je seksualna revolucija 1968. godine uzrok skandala pedofilije u Rimokatoličkoj crkvi, naišla je na mnoge kritike stručnjaka koji podsećaju da seksualno zlostavljanje sveštenika potiče još iz prvih vekova hrišćanstva, javila je agencija Frans pres.

„Identifikovati 60-te godine kao početak fenomena seksualnog zlostavljanja protivi se svim dostupnim naučnim studijama“, ocenio je Masimo Faljoli, profesor istorije hrišćanstva na jednom američkom univerzitetu i dodao da postoji brojna literatura o tom fenomenu.

Stručnjak za Vatikan Marko Politi izrazio je čuđenje analizom pape Benedikta XVI za kojeg je rekao da mu se uvek divio zbog znanja.

„On (papa Benedikt) zna da je pedofilija pratila celu istoriju crkvene institucije, samo se tvrdoglavo sakrivala vekovima. Papa zna da su španski biskupi još 306. godine osudili silovatelje dečaka“, rekao je Politi.

Francuska teološkinja Mari-Žo Tijel je rekla da je papa Benedikt XIV koji je bio poglavar od 1740. do 1758. godine takođe pominjao seksualna zlostavljanja.

Papa Benedikt XVI čije je pravo ime Jozef Racinger objavio je u mesečniku bavarskog sveštenstva da je revolucija 1968. godine o potpunoj seksualnoj slobodi koja ne priznaje norme, doprinela da pedofilija bude dozvoljena i prikladna u određenim slučajevima.

Racinger koji naredne nedelje puni 92 godine možda je manipulisan, smatraju neki stručnjaci dodajući da je bolje ćutati nego stvarati konfuziju.

Benedikt XVI se povukao sa čela Katoličke crkve u februaru 2013. godine i od tada je veoma diskretan, ne meša se u rad sadašnjeg pape Franje, koji stavlja akcenat na pomoć žrtvama zlostavljanja, koje Racinger skoro da nije pomenuo u analizi, dodao je Frans pres.