Zelenski novi predsednik Ukrajine, izlazne ankete kažu – ubedljivo

Svet 21. apr 201920:05 > 21:43
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Komičar Volodimir Zelenski pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini aktuelnog predsednika Petra Porošenka, pokazuju rezultati izlazne ankete.

Prema rezultatima izlazne ankete, objavljenim po zatvaranju birališta, Zelenski je osvojio 73,2 odsto glasova, a Porošenko 25,3 odsto.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta.

Anketu su sproveli Kijevski medjunarodni sociološki institut i agencija za istraživanje javnog mnjenja Centar Razumkov i ona je bazirana na odgovorima više od 13.000 birača na 300 biračkih mesta do 18.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjoevropskom), dva sata pre zatvaranja birališta.

Porošenko priznao poraz u drugom krugu predsedničkih izbora

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko priznao je poraz u drugom krugu predsedničkih izbora.

Nedugo pošto su rezultati izlazne ankete pokazali da ga je komičar Volodimir Zelenski ubedljivo pobedio, Porošenko je rekao da je spreman da pomogne novom predsedniku.

„Napuštam mesto predsednika, ali želim čvrsto da podvučem da ne napuštam politiku“, kazao je Porošenko. 

Zelenski nikada nije bio na političkoj funkciji. 

Prema rezultatima izlazne ankete objavljenim večeras po zatvaranju birališta, Zelenski je osvojio 73,2 odsto glasova, a Porošenko 25,3 odsto.

Zelenski: Neću izneveriti ukrajinski narod

Zelenski je, objavljujući svoju pobedu na predsedničkim izborima, pred pristalicama u izbornom štabu poručio da „neće izneveriti ukrajinski narod“, javljaju zapadne agencije, naglašavajući da je aktuelni predsednik Peter Porošenko priznao poraz. 

„Još nisam zvanično predsednik, ali – kao ukrajinski građanin mogu da kažem svim državama nastalim iz Sovjetskog Saveza da pogledaju nas. Ovo smo zajedno postigli. Sve je moguće“, rekao je Zelenski, objavljujući pobedu u sedištu svog izbornog štaba. 

On je oduševljenim pristalicama poručio da neće izneveriti ukrajinski narod. Kako prenose agencije, Zelenski obećava da će zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine, okončati rat u istočnoj regiji Donbasu, a ulagače uverava da će sprovoditi reforme, boriti se protiv korupcije i pridržavati se uslova Međunarodnog montarnog fonda (MMF).