Vođa evropskih konzervativaca protiv Turske u EU

Svet 27. apr 201918:10 > 18:12
Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

Vođa evropskih konzervativaca i favorit za predsedništvo Evropske komisije Manfred Veber rekao je na početku svoje kampanje za evropske parlamentarne izbore, da želi da se EU oslanja na svoje hrišćanske vrednosti i da Turska ostane van Unije.

„Ponosni smo što ovaj kontinent ima hrišćanski uticaj, i to nije samo nešto za muzej, to treba da nas orijentiše za budućnost“, rekao je Veber u Minsteru, na mitingu na početku kamapnje za evropske izbore partija desnog centra na vlasti u Nemačkoj, CDU Angele Merkel i bavarske CSU čiji je on član.

Veber je kandidat Evropske narodne partije za predsednika Evropske komisije.

Te hrišćanske vrednosti treba takođe, prema njemu, da vode Evropljane da budu iskreni u svojim raspravama sa Ankarom, i zato veruje da „Turska ne treba da bude članica EU“, što je naišlo na aplauz njegovih pristalica.

„Mi hoćemo partnerstvo, prijateljstvo, ali treba da prekinemo pregovore o pristupanju sa Turskom“, rekao je Veber.

On treba da pokuša da oduzme glasove od nacionalističkih partija u Evropi koje će prema anketama ostvariti prodor na izborima za evropski parlament 26. maja.

„Evropski projekat treba braniti od nacionalista i egoista“, rekao je Veber i ocenio da je Evropa suočena sa istorijskim preokretom u odbrani evropskog načina života.