Češki premijer: Čegzit bi bio smrtonosan

Svet 30. apr 201910:39 > 10:41
Reuters/David W Cerny

Češki premijer Andrej Babiš upozorio je povodom 15 godina članstva Češke u Evropskoj uniji da bi Čegzit bio smrtonosan i ocenio da su i Britanci odlučili da napuste Uniju "na osnovu lažnih vesti" i samo zato što nisu imali prave informacije.

„Vidimo šta se desilo u Velikoj Britaniji. Na osnovu raznih dezinformacija i lažnih vesti ljudi u Velikoj Britaniji su glasali zato što nisu imali prave informacije. Mi ako izađemo iz EU, naravno da opet imamo veliki problem. Došle bi carine, sve bi poskupelo, pa mi šaljemo 84 odsto izvoza u zemlje EU. Izlazak iz EU bi za nas bio smrtonosan“, kazao je premijer Andrej Babiš za češki javni tv servis ČT.

Češkoj televiziji premijer Babiš je rekao da je članstvo u EU njegovojh zemlji donelo 29,64 milijarde evra neto, a takođe ubrzano povećanje standarda i bogatstva, pošto je Češka sada na oko 90 odsto proseka bogatstva Unije i 15. na listi, dok je svojevremeno bila na 18. mestu.

„U Evropi vlada oštra borba za interese zemalja članica. Nama je potrebna Evropa jakih zemalja članica, ne Evropa jake Evropske komisije, ne politizovana EK kao što je danas. Mi ne želimo da Nemačka, Francuska, EK i neki Rišelje iza gospodina Junkera, da se pred njima tresu od straha evrokomesari. Mi želimo da imamo glavnu reč. Države članice“, kazao je Babiš.

Premijer je poručio Česima da nije istina, kako većina Čeha prema poslednjim anketama smatra, da se glas te zemlje u EU ne čuje i nema uticaja i podsetio je da je zajedno sa premijerima ostale tri članice Višegradske grupe uspeo da izdejstvuje da EU odustane od projekta, kako je kazao, besmislenih izbegličkih kvota.

Babiš je takođe kazao da ne želi da Češka sada prelazi na evro, već da mu je stalo da očuva nezavisnu finansijsku politiku.

„Nama ide bolje nego svim zemljama evrozone. Mi imamo veći rast. Ja ne želim da budem žirant grčkih dugova ni italijanskih banaka. Zašto bih to radio? Češka kruna je sjajna, mi smo nezavisna suverna država i želimo da imamo nezavisnu, našu finansijsku politiku“, kazao je Babiš.

Priznao je da se Češka ulaskom u EU obavezala i na to da pređe na evro, ali je odustajanje od češke krune uslovio reformom evrozone i predložio da neke zemlje iz nje izađu i devalviraju svoje valute, što bi pomoglo i njima.

Prema prigodnoj anketi agencije Medijan povodom 15 godina članstva Češke u EU nema nikakvih šansi da prođe Čegzit koji zagovaraju i traže ekstremisti iz parlamentarne stranke Sloboda direktna demokratija i njihov lider Tomio  Okamura, dok nereformisani komunisti zahtevaju makar referendum.

„Glasanje o tome da li Češka treba da ostane u EU završilo bi se sa 65 glasova za ostanak prema 35 odsto za izlazak“, kazao je o rezultatima najnovije ankete za današnju Mladu frontu Dnes sociolog Danije Prokop iz agencije Medijan.