Papa berberima i frizerima: Okanite se tračarenja u salonima

Svet 30. apr 201911:06 > 11:07
Tanjug/AP, Gregorio Borgia

Papa Franja često je i ranije upozoravao da nije lepo ogovarati prijatelje i susede, a istu poruku uputio je sada i vlasnicima frizerskih i kozmetičkih salona i brijačnica, modernih hramova "tračerenja".

Papa je u ponedeljak primio oko 230 italijanskih frizera, kozmetičara, brijača i stilista, članova Odbora svetog Martina de Poresa te im, između ostalog poručio da „ne pokleknu pred iskušenjem tračarenja i ogovaranja“, tako karakterističnim za mesta na kojima obavljaju svoj posao.

Umesto toga, svoju bi profesiju trebalo da obavljaju „u duhu hrišćanstva, prema klijentima se odnoseći ljubazno i s poštovanjem, pritom im nudeći lepu riječ i ohrabrenje“.

Pap Franja ih je podsetio da je njihov zaštitnik sveti Martin de Pores, peruanski svetac iz 16. veka kojega je Pavao VI. proglasio zaštitnikom brijača i frizera. Veći je deo života proveo pomažući siromašnima i bolesnima.

Italijanski frizerski saloni i brijačke radionice tradicionalno su zatvorene ponedeljkom, zbog čega je grupa izabrala slobodan dan za posetu Vatikanu.