Izveštaj: Broj nasilnih napada na Jevreje značajno porastao 2018. godine

Svet 01. maj 201913:32 > 13:35
Michael Kappeler / dpa / AFP

Broj nasilnih napada na Jevreje značajno je porastao u 2018. godini, pokazuje izveštaj koji su objavili istraživači Univerziteta Tel Aviv.

Kako je navedeno, toliki broj jevrejskih žrtava u antisemitskim aktima nije zabeležen decenijama.

U izveštaju se posebno pominje oružani napad u sinagogi Drvo života u Pitsburgu u oktobru, kada je poginulo 11 vernika. Napadi kojima su meta Jevreji porasli su prošle godine za 13 odsto.

Zabeleženo je oko 400 slučajeva širom sveta, od toga četvrtina velikih nasilnih slučajeva u SAD.

Najdramatičniji porast je međutim zabeležen u zapadnoj Evropi. U Nemačkoj je antisemitsko nasilje poraslo za 70 odsto.

Ovaj godišnji izveštaj objavljen je uoči Dana sećanja na holokaust u Izraelu, a nakon još jedne fatalne pucnjave u Kaliforniji u kojoj je ubijena žena i još troje ljudi je ranjeno.

„Postoji pojačan osećaj vanredne situacije među mnogim Jevrejima širom sveta“, rekao je Moše Kantor, predsednik Evropskog jevrejskog kongresa.

On je objasnio da je sada jasno da antisemitizam nije više ograničen na ultralevicu, ultradesnicu i radikalne islamiste, već je često prihvaćen u civilnom društvu.

Kantor je uz oružane napade, uvrede i vandalizam pomenuo i pojačano antisemitsko vređanje na internetu i u štampi, uključujući nedavnu antisemitsku karikaturu koja se pojavila u međunarodnom izdanju Njujork tajmsa.

Na njoj je izraelski premijer Benjamin Netanjahu prikazan kao pas vodič s ogrlicom na kojoj je Davidova zvezda kako vodi slepog američkog predsednika Donalda Trampa sa jevrejskom kapom, kipom na glavi.