Tramp prekorio Japan zbog velikog suficita koji ostvaruje u razmeni sa SAD

Svet 25. maj 201916:20 > 16:49
Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je japanski poslovni svet da poveća investicije u SAD, prekorivši pritom Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmeni dveju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma.

Tramp je stigao u Japan u subotu, u većim delom ceremonijalnu posetu, kojom želi da pokaže snažne odnose između dveju država, iako su trgovinski odnosi problematični.

Tokijski toranj Skytree, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svetleo u bojama američke zastave. Američki predsednik biće prvi strani državnik koga će primiti novi japanski car Naruhito. Nedugo nakon dolaska, Tramp se u rezidenciji američkog ambasadora Vilijama Hagertija susreo s direktorima japanskih kompanija Tojota, Nisan, Honda, Softbank i Rakuten.

Američki predsednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog privrednog rasta. Vašington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Tramp je istakao kako želi dogovor, kojim će se rešiti trgovinska nesrazmera između država.

„Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no, to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite“, rekao je.

„Ovim sporazumom želimo da rešimo trgovinsku neravnotežu, ukloniti barijere za američki izvoz i osigurati pravednost i recipročnost u našem odnosu“, dodao je Tramp.

On će se u nedelju pridružiti japanskom premijeru Šinzu Abeu na golfu, turniru sumo rvanja i večeri. Dvojica čelnika njeguju dobar odnos, što Abe uvek naglašava u vreme dok Vašington razmatra povećanje carina na japanske automobile.