Merkel potvrdila podršku Veberu za mesto predsednika Evropske komisije

Svet 28. maj 201923:16 > 23:18
Yves Herman, Pool Photo via AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nisu se saglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Rojters. Merkel je potvrdila da podržava Manfreda Vebera, kandidata desnice za mesto predsednika Evropske komisije.

„Podržavamo našeg kandidata Manfreda Vebera, a drugi podržavaju svoje“, rekla je kancelarka posle večere lidera 27 članica Evropske unije (EU) koji su se okupili prvi put posle održanih izbora za Evropski parlament.

Na tom sastanku se razgovaralo o nasledniku Žan-Kloda Junkera.

Manfred je kandidat Evropske narodne partije (EPP), koja je osvojila najviše glasova na izborima.

POVEZANE VESTI

Diplomate navode da je Merkelova bila zaprepašćena Makronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Vebera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsednika EK.

Makron je, sa druge strane, da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrete Vestager, pregovarač za Bregzit Mišel Barnije i holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Španija i Švedska, piše Rojters, podržale su Timermansa, a Irska i Hrvatska Vebera.

Luksemburg i Slovenija podršku su dale Magrete Vestager.

Lideri istočnih zemalja zahtevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans.

Poljska i Mađarska se snažno protive Timermansu koji je kao potpredsednik EK predvodio pravnu istragu protiv te dve zemlje.

Francuski predsednik je rekao da želi dve žene i dva muškarca koji su jake ličnosti da predvode Evropu u narednih pet godina, iako je odbio da imenuje svoje omiljene kandidate.

„Za mene je ključno da na najosetljivijim mestima imamo ljude koji su najharizmatičniji, najkreativniji i najkompetentniji. Važno je i da poštujemo rodnu ravnopravnost i kandidujemo dva muškarca i dve žene“, istakao je Makron.