Luizijana šesta američka država koja zabranjuje abortus

Svet 31. maj 201915:42 > 15:51
Izvor: Tanjug/AP Photo/Melinda Deslatte

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards potpisao je zakon kojim se zabranjuje abortus, i to od šeste nedelje trudnoće, čime se pridružio liderima još pet konzervativnih južnih američkih država koje su ove godine usvojile sličnu meru.

Edvards je potpisao zakon koji je prethodno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu Luizijane u kojima većinu imaju republikanci.

Zvanično, pobačaj se zabranjuje kada se „detektuju otkucaji srca ploda“, što se može desiti već u šestoj nedelji trudnoće.

Izuzetak je jedino situacija u kojoj bi život majke bio ugrožen. Silovanje i incest nisu argumenti za izuzeće.

Luizijana je time postala peta država koja ima takav zakon, nakon Misisipija, Kentakija, Ohaja i Džordžije. Alabama je otišla korak dalje i zabranila bukvalno sve pobačaje.

U svim navedenim državama, do Luizijane, guverneri koji su potpisali zakone su republikanci. Edvards je, međutim, demokrata.

Sponzor zakona, državni senator Džon Milkovič takođe je demokrat.

Iako su svojim stavom o abortusu izuzeci u Demokratskoj stranci, obojica su u svojim političkim karijerama i ranije naglašavala da su protiv pobačaja.

Zakon u Luizijani, međutim, neće stupiti na snagu sve dok o zakonu u susednom Misisipiju, koji je blokirao niži sud, ne odluči savezni žalbeni sud.

Ni u ostalim navedenim državama zakoni zapravo nisu stupili na snagu i očekuje se da će svi biti preispitivani na sudovima.

Američki mediji pišu kako je na delu evidentan trend konzervativnih zastupnika i aktivista „za život“ da se poništi presuda Vrhovnog suda u slučaju „Roe vs. Wade“ iz 1973. godine kojim na saveznom nivou dopušteno pravo na abortus. Nadaju se da će nova ograničenja pobačaja dospeti do najvišeg američkog suda gde bi dva nova konzervativna suca koje je imenovao predsednik Tramp mogla pomoći da se obori „Roe vs Wade“.

Stručnjaci, pak, tvrde da je formulacija o „otkucajima srca“ manipulativna, uz to što u šestoj nedelji trudnoće većina žena još ni ne zna da je trudna.

„U toj fazi trudnoće to nije plod, nego zametak veličine sedam do osam milimetara. Ono što se tada može detektovati nisu otkucaji srca, nego električna aktivnost grupe ćelija koje su programirane da se kasnije razviju u srce“, rekla je Dženifer Kerns, profesorka ginekologije i akušerstva na Kalifornijskom univerzitetu.

„Otkucaji srca“ namerno se pogrešno koriste kako bi zamaskirali „pravu nameru zakonodavaca, a to je da se, u načelu, pobačaj potpuno zabrani“, rekla je.