Premijer Grčke tvrdi da je pod pritiskom konzervativaca iz Brisela

Svet 06. jun 201919:59 > 20:02
REUTERS/Costas Baltas/File Photo

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je kritiku iz EU svojih nedavnih poreskih olakšica, rekavši da je to došlo na pritisak njegovih konzervativnih protivnika mesec dana pre prevremenih parlamentarnih izbora.

Lider levičarske vlade Siriza izjavio je medijima da „ultra-konzervativni krugovi u Briselu pokušavaju da poseju sumnju u politiku naše vlade i prigovaraju na naše planove“.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Drombrovskis je ocenio da je paket poreskih olakšica koji je Cipras najavio u maju, dve sedmice pre izbora za Evro-parlament, „bio skup i nije išao u pravom smeru“.

„Te mere ugrožavaju postizanje cilja dogovorenog s Atinom o budžetskom suficitu od 3,5 odsto BDP 2019. godine i potom“, rekao je on, dodavši da se „tempo reforme usporio u poslednjih nekoliko meseci“. 

Da bi se suprotstavio padu svoje popularnosti posle četiri godine vlasti, Cipras je u maju progurao kroz Skupštinu smanjenje poreza i dodatnu pomoć za penzionere. 

Očekuje se da on u petak predstaviti u Skupštini novo smanjenje poreza. 

Komesar EU za ekonomska pitanja Pjer Moskovis opisao je u sredu finansijski učinak Atine kao „pozitivan“ pošto je grčki državni budžetu već treću godinu u suficitu. 

Međutim, on je ocenio da je izveštaj Brisela o Grčkoj „u zakašnjenju u sprovođenju reformskih obveza“ i spomenuo „rizike za postizanje budžetskih ciljeva zbog mera donetih prošlog meseca“. 

Prema rečima grčkog ministra finansija, Euklidisu Cakalotosu, grčka ekonomija će nadmašiti ciljeve koje su zahtevali njeni kreditori – EU i MMF, što omogućava poreske olakšice. 

Prema anketama pred parlamentarne izbore 7. jula, konzervativna stranka Nova demokratija koja je zabeležila veliku pobedu na evropskim i lokalnim izborima početkom juna, u lakoj je prednosti pred levičarskom Sirizom Aleksisa Ciprasa koji je upozorio glasače na „opasnost da vidimo povratak mračnih dana strogih mera štednje“. 

Šef Nove demokratije, Kirijakos Micotakis, nedavno je optužio Ciprasa da je prisilio Skupštinu da glasa za „obilje obećanja iz predizborne kampanje“ pred julske izbore. 

Atina je izašla iz programa pomoći avgusta prošle godine pošto se 2017. vratila na privredni rast. Međutim, Grčka je i dalje pod strogim nadzorom svojih kreditora, EU i MMF.