SAD poslale pojačanje u Persijski zaliv, 12 stelt lovaca stacionirano u Kataru

Svet 28. jun 201923:15 > 23:21
Reuters/U.S. Air Force/Master Sgt. Kevin J. Gruenwald/Handout

Dvanaest F22 stelt aviona lovaca je poslato u Persijski zaliv i stacionirano u Kataru da bi pojačalo američko vojno prisustvo i odgovor na ono što je ocenjeno kao iranska pretnja američkim snagama u regionu, saopštila centralna komanda armije SAD.

Avioni F-22 raptor stigli su u četvrtak u avio bazu al-Udeid, da „brane američke snage i interese“, kaže se u saopštenju uz publikovane fotografije i dodaje da su F-22 po prvi put poslati u ovu bazu koja je centar avio operacija SAD na Srednjem istoku.

F-22, koji nosi rakete vazduh-vazduh, ali može raketama da napadne i ciljeve na zemlji, ranije su bili raspoređeni u avio bazi al-Dahra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle su prošle godine korišćeni za vazdušnu podršku savezničkim smagama SAD u borbama u Siriji.

U isti region upućena su ranije četiri B-52 strateška bombardera, nosač aviona Abraham Linkoln, dodatni odbrambeni sistemi Patriot za avio i raketnu odbranu kao i avioni za osmatranje i špijuniranje da bi se pojačala mogućnost kontrole potencijalne iranske pretnje borodvima koji plove u regionu Zaliva.