Gradonačelnica Amsterdama razmatra zatvaranje Ulice crvenih fenjera

Svet 04. jul 201920:09 > 20:12
ANOEK DE GROOT / AFP

Gradonačelnica Amsterdama razmatra zatvaranje čuvenog Red Light Districta (Ulice crvenih fenjera) zbog uslova u kojima se nalaze seksualne radnice i radnici.

Femke Halsima, prva žena na čelu glavnog grada Holandije i nekadašnja predsednica Zelenih, izjavila je da građani treba da budu u mogućnosti da percipiraju taj deo grada bez prostitucije.

Napomenula je da joj je u cilju zaštita prava seksualnih radnika i radnica, ali i sprečavanje kriminala koji se odvija iza zatvorenih vrata, kao i smanjivanje probleme s lokalnim stanovništvom, piše Index.

Halsima planira da razmotri nekoliko predloga za budućnost tog dela grada.

Jedan od njih je zatvaranje svih prozora na bordelima, drugi je premeštanje poslovanja seksualne industrije na drugu lokaciju, a u trećem bi se fokusirala na mogućnost povećanja radnih mesta za seksualne radnike i radnice.

Krajem ove godine gradonačelnica će predložiti završnu opciju kao i poslovni plan i zakonske posledice, nakon čega će gradsko veće raspravljati.

Najavljene su i javne rasprave o budućnosti četvrti u kojoj se nalazi tristotinak prostora koji su povezani sa seksualnim radom. Na taj način žele da uključe same građane u celu priču kako bi se adekvatno pobrinuli za taj istorijski deo centra grada koji je u poslednjih nekoliko godina postao bučan centar za turiste.

Gradonačelnica je u saopštenju takođe navela da su seksualni radnici i radnice za pojedine turiste ništa više osim atrakcije za gledanje.

„Često im se rugaju i fotografišu ih bez dopuštenja“, dodala je, a spomenula je i značajan porast pranja novca i trgovine ljudima.

Ovo nije prvi pokušaj lokalne samouprave da smanji broj prostora i unapredi kvalitet života u tom delu grada. Međutim, blizina glavnog gradskog plovnog kanala i legendarni status same četvrti nisu pomogli da njihov trud urodi značajnim plodom.