Oslobođen mauritanski bloger koji je bio u zatvoru od 2014. godine

Svet 30. jul 201914:23 > 14:26
Shutterstock/ilustracija

Mauritanski bloger Mohamed Šeik Ould Mkheitir, koji je u zatvoru u toj zapadnoafričkoj zemji od 2014. godine zbog članka smatranim bogohulnim prema islamskom proroku, oslobođen je, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Reporteri bez granica saopštili su da su srećni da objave da je 36-ogodišnji Ould Mkheitir oslobođen posle više od pet i po godina zatvora.

Pušten je na slobodu u zoru u ponedeljak, 29. jula, navela je ova organizacija za odbranu slobode medija. Predstavnici Reportera odmah su sa njim razgovarali i on se zahvalio svima koji su se angažovali sa njegovo oslobađanje.

Mkheitir, uhapšen u januaru 2014. godine, prvo je bio osuđen na smrt za bogohuljenje, a zatim je u žalbenom postupku ta kazna preinačena na dve godine zatvora u novembru 2017. godine kada je on izrazio pokajanje.

Trebalo je da bude pušten tada, ali je i dalje držan u pritvoru. On je poslednjih dana preko Fejsbuka i televizije ponovo irazio kajanje, što je bio uslov verskih vodja za njegovo oslobađanje, rekao je jedan mauritanski zvaničnik.

Njegova advokatica Fatima Bmaje je iz Nuakšota potvrdila da je oslobođen. Ona je objasnila da on nema još potpunu slobodu kretanja i dodala da se ne nalazi više u glavnom gradu zemlje.