Granica Severne Irske i Republike Irske – glavna tačka sporenja oko Bregzita

Svet 31. jul 201919:29 > 19:38
REUTERS/Hannah McKay

Prošlo je skoro tri godine od kada su Britanci odlučili da izađu iz Evropske, ali dogovora između Brisela i Londona, o realizaciji te odluke nema. Ključna tačka sporenja je takozvani "bekstop" na granici Severne Irske - kao dela Britanije i Republike Irske, članice Unije.

Premijer Boris Džonson je danas, na prvoj turneji po zemlji, stigao u Belfast. On se sastao sa predstavnicima lokalnih stranaka koje već dve i po godine nemaju zajednički stav o granici sa Republikom Irskom.

Džonson tokom svoje prve radne nedelje nije iznoso detalje o Bregzitu, osim što je rekao da ne podržava uspostavljanje pune kontrola na jedinoj kopnenoj granici između Britanije i EU.  

„Sjajno je biti u Severnoj Irskoj, ali narod je ovde očigledno bio bez vlade dve godine i šest meseci. Dakle, moj glavni zadatak ovog jutra je da učinim sve što mogu kako bi pomogao da ona ponovo profunkcioniše, jer je to interes svih građana Severne Irske“, poručio je Džonson iz Belfasta.

Džonson se u Severnoj Irskoj suočio s najtežim testom svog kabineta. To je bila prilika da iznese svoje planove za Bregzit sa ili bez sporazuma.

Partije bliske Londonu i one koje teže prisajedinjenu Irskoj, imaju oprečne stavove.  

„Dakle, sreli smo se s Borisom Džonsonom. Njegov pristup Bregzitu bio bi katastrofalan za irsku ekonomiju, irsku egzistenciju, naše društvo. Jasno smo stavili do znanja da odlazak bez dogovora ne dolazi u obzir“, kazala je Meri Lu Mekdonald, lider partije Sin Fejn.  

„Želimo razuman put napred koji prepoznaje da cela Velika Britanija napušta Evropsku uniju. Republika Irska ostaje na jedinstvenom tržištu i moramo naći rešenje za taj problem“, kazala je unionistkinja Arlin Foster.

„Bekstop“ je privremeni režim koji omogućava da se zadrži otvorena granica na ostrvu i u slučaju Bregzita bez sporazuma. Pristalice Bregzita smatraju da tako iz Unije ne izlazi cela Britanija i da će i dalje važiti evropska pravila.

„Ali Bregzit bez dogovora mogao bi da dovede do ponovnog ujedinjenja dve Irske“, izjavio je irski premijer Leo Varadkar.  

„On bi mogao da spusti svoju retoriku. Trebalo bi i da prizna mandat našeg premijera i da sarađuje sa njim, poručuje Foster.

I u Londonu i u Briselu žele da izbegnu vraćanje klasične granice između dve Irske, jer bi to ugrozilo mirovni sporazum iz 1998, ali to je jedino oko čega se u ovom slučaju slažu. To pokazuje da britanski referendum nije izazvao krizu, nego da je Bregzit posledica krize.