U Jerusalimu postavljena spomen-ploča Stepincu, Zurof kaže da je tužan

Svet 10. avg 201916:34 > 16:37
PIXSELL/Davor Javorović

Katolička crkva postavila je na Put usuza u Jerusalimu spomen-ploču zagrebačkom nadbiskupu iz vremena NDH Alojziju Stepnicu. Efraim Zurof, dorektor jerusalimskog centra "Simon Vizental" rekao je za Kurir da je tužan zbog toga i da spomen-ploči Stepincu nije mesto nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu.

Zurof je za Kurir rekao da je tek u četvrtak saznao da je u Jerusalimu postavljena memorijalna ploča Alojziju Stepincu, jer mu je neko poslao fotografiju.

„To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga, jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mesta nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu“, istakao je direktor centra Simon Vizental.

On dodaje da će uraditi sve što je u njegovoj moći da ploča bude skinuta.   Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup za vreme NDH koji nije učinio ništa da spreči ustaške zločine i masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj.  

Zbog sporenja između Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije oko značaja i umešanosti Stepinca u zločine u NDH tokom Drugog svetskog rata, Vatikan još nije doneo odluku o njegovoj kanonizaciji.