Tramp bi da kupi Grenland, danski zvaničnici: To mora da je šala. Ne, hvala

Svet 16. avg 201911:36 > 11:47
Izvor: Pixabay

Bivši danski premijer Lars Loke Rasmusen jedan je od nekoliko danskih političara koji su izrazili skepsu prema navodnom interesu američkog predsednika Donalda Trampa za kupovinu Grenlanda.

„To je sigurno prvoaprilska šala“, napisao je Rasmusen na Tviteru.

Aja Cemnic Larsen, jedna od dvoje grenlandskih poslanika u danskom parlamentu, takođe je odbacila ideju.

„Ne, hvala, Trampovoj kupovini Grenlada! Upravo suprotno, bolje i ravnopravnije partnerstvo s Danskom trebalo bi biti put prema jačem i dugoročno nezavisnijem Grenlandu“, napisala je Larsen na Tviteru.

Martin Lidegard, poslanik Socijalno liberalne stranke, koja podržava manjinsku vladu, i bivši ministar spoljnih poslova, kazao je da se nada da je Trampov interes šala.

„Tramp da kupi Grenland? Nadam se da je to šala, ali svakako užasna ideja, uz rizik militarizacije Grenlanda i manju nezavisnost za grenlandski narod, a takođe i veliki gubitak za Dansku“, napisao je Lidegard na Tviteru.

Mediji su u četvrtak objavili da je Tramp privatno razgovarao sa saradnicima i savetnicima o ideji da SAD kupi ostrvo Grenland kako bi se proširila američka teritorija.

Zamisao o kupovini velikim delom zaleđenog ostrva, koji je autonomno područje Danske, te se nalazi između severnog Atlantika i Arktičkog okeana, neki su savetnici shvatili kao šalu, ali su je drugi ozbiljnije uzeli u obzir, rekli su izvori.

Američki predsednik Hari Truman ponudio je 1946. godine 100 miliona dolara kako bi kupio Grenland.

Tramp, koji je na radnom odmoru u svom golf klubu u Bedminsteru (Nju Džerzi) posetiće Dansku po prvi put početkom septembra.

Za sada ne postoje naznake da će kupovina Grenlanda biti deo razgovora s danskom stranom.

Aerodrom Tule na Grenlandu je najseverniji američki vojni objekat.