Kina pozvala Iran i SAD na uzdržanost posle napada u Saudijskoj Arabiji

Svet 16. sep 201911:45 > 11:47
REUTERS/Jason Lee

Kina je pozvala Iran i SAD na "uzdržanost" posle optužbi Vašingtona da je Teheran odgovoran za napad dronovima na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

„Pozivamo uključene strane da se uzdrže od preduzimanja mera koje bi vodile eskalaciji teznija u regionu. Nadamo se da dve strane mogu da pokažu uzdržanost i zajedno očuvaju mir i stabilnost na Bliskom Istoku“, rekla je na redovnoj konferenciji za novinare Hua Čunjing, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, povodom napada i američkih optužbi upućenih Iranu.

POVEZANE VESTI

Ona je rekla da u nedostatku nesporne istrage na osnovu koje bi mogli da se izvuku zaključci nije odgovorno da se pretpostavlja ko je kriv za taj napad.

Napad dronovima na dva ključna naftna objekta u Saudijskoj Arabiji u subotu, izazvao je požar na instalacijama, posle čega je Saudijska Arabija, glavni izvoznik nafte u svetu, bila primorana da privremeno prepolovi svoju proizvodnju. Za napad su odgovornost prezeli jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Protiv njih se proteklih pet godina bori koalicija predvođena Saudijcima koja pomaže međunarodno priznatoj vladi u Jemenu.

Amerika smatra da je Iran odgovoran za napad, dok je Iran odbacio te tvrdnje navodeći da je cilj da se tim optužbama stvori pretekst za buduće akcije protiv njega.

Tenzije između dve zemlje porasle su od kada su se SAD jednostrano povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine, i posle ponovo uvele ekonomske sankcije Teheranu. 

Napetosti između Irana i SAD već su pretile da prerastu u direktan vojni sukob u junu kada je Iran srušio jedan američki dron.