Misija UN traži pozivanje Mjanmara na odgovornost zbog genocida

Svet 16. sep 201913:06 > 13:10
REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Specijalna misija UN za utvrđivanje činjenica u Mjanmaru apelovala je da se traži odgovornost te zemlje u međunarodnim pravnim telima zbog optužbi o genocidu protiv svoje Rohindža muslimanske manjine.

Nezavisna međunarodna misija za utrvrđivanje činjenica o Mjanmaru je u svom izveštaju izdatom posle dvogodišnjih istraživanja i registrovanja kršenja ljudskih prava od strane bezbednosnih snaga te zemlje utvrdila da su operacije protiv Rohindža pobunjenika 2017. godine uključivale „genocidne postupke“.

Kako se navodi u tim operacijama ubijene su hiljade ljudi i više od 740.000 pripadnika Rohindža manjine bilo je primorano da beži u Bangladeš da bi spaslo život. Misija navodi da pretnja genocida i dalje postoji za oko 600.000 Rohindža koji su još u Mjanmaru gde žive u očajnim uslovima i suočeni su sa progonom.

Zbog takve situacije vraćanje izbeglih Rohindža nazad u njihovu zemlju je nemoguće. Kako se navodi druge manjine u Mjanmaru takođe su suočene sa marginalizacijom, diskriminacijom i brutalnim ponašanjem vojske.