Sebastijan Kurc dobio mandat za sastavljanje nove austrijske vlade

Svet 07. okt 201914:29 > 16:48
REUTERS/Francois Lenoir

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen dao je u ponedeljak predsedniku Austrijske narodne stranke (ÖVP) Sebastijanu Kurcu mandat za formiranje nove austrijske vlade, koja bi kao jedan od glavnih prioriteta trebalo da ima borbu protiv klimatskih promena.

„Na temelju izbornih rezultata vas kao predsednika najjače stranke ovlašćujem za formiranje nove vlade“, zvanično je saopštio predsednik van der Belen i naglasio da mu nije važno ko sa kim pravi koaliciju sve dok vlada radi u korist Austrije.

„Bez obzira na stranačke boje unutar vlade, meni je želja da na vlast dođe crveno-belo-crvena vlada (boje austrijske zastave). To znači: jaka Austrija unutar ojačane Evrope“, rekao je austrijski predsednik.

Predsednik priželjkuje vladu koja bi se posvetila borbi protiv klimatskih promena.

„Odnos prema klimatskoj katastrofi koja je u toku trebalo bi biti na vrhu prioriteta nove vlade“, rekao je austrijski predsednik kojeg je tokom predsedničkih izbora snažno podržavala stranka Zelenih.

Kao jedan od prioriteta nove vlade Van der Belen je naveo i sprečavanje ekonomske krize, a založio se i za to da u novoj vladi žene igraju istaknutu ulogu.

Kurc je takođe kazao kako je pitanje klime ključno, istakavši kako bilo koje rešenje mora da donese „win-win“ situaciju i za klimu i za privredu.

Austrijska narodna stranka je na prevremenim izborima za Nacionalno veće (austrijski parlament) 29. septembra osvojila najviše glasova.