Bela kuća odbila saradnju sa kongresnom istragom o impičmentu Trampa

Svet 09. okt 201909:50 > 09:53
Tanjug / AP, Jon Elswick

Bela kuća objavila je da će prekinuti svaku saradnju, kako je navedeno, s "nelegitimnom" kongresnom istragom o impičmentu predsednika Donalda Trampa, čime je zaoštren sukob Trampa i Predstavničkog doma koji kontrolišu demokrate.

Trampovi advokati su juče poslali dugačko pismo rukovodiocima Kongresa i naveli da Bela kuća odbija da učestvuje u istrazi koja je dobila podstrek prošlonedeljnom prijavom uzbunjivača da je Tramp od Ukrajine tražio političke usluge.

„Budući da vaša istraga nema nikakvu ustavnu osnovu, ni ne pretvara se da je fer, i nema ni najosnovnije zaštite pravnog procesa, ne može se očekivati da izvršna vlast u njoj učestvuje“, naveo je advokat Bele kuće Pet Ćipolone.

To znači da vlada neće dozvoliti svojim funkcionerima da svedoče pred Kongresom ili predaju dokumenta, rekao je jedan viši zvaničnik.

Bela kuća tvrdi da Predstavnički dom nije glasao o početku istrage o impičmentu Trampa kao i da su predsedniku SAD narušena prava.

Predsedavajući obaveštajnog odbora Predstavničkog doma Adam Šif je tvitovao da Trampovo odbijanje da saradjuje predstavlja stav da je „predsednik iznad zakona“.