Kineska flota nosača aviona prošla blizu Tajvana

Svet 17. nov 201916:09 > 16:13
Izvor: REUTERS/Nobuhiro Kubo

Kineska flota nosača aviona prošla je blizu Tajvana, zbog čega su vlasti tog ostrva poslale brodove i avione da nadgledaju situaciju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je kineska flota ušla u Tajvanski moreuz, ali da je ostala na kineskoj strani tog morskog prolaza koji razdvaja Tajvan od Kine. Iza kineske flote bili su američki i japanski brodovi, navelo je ministarstvo, ne iznoseći detalje.

Kina šalje nosače aviona u Tajvanski moreuz otkako je predsednica Tajvana Cai Ing-Ven 2016. stupila na dužnost. Peking kritikuje Cai zbog toga što Tajvan i Kinu ne smatra delovima iste zemlje i zbog poboljšanja odnosa s Vašingtonom.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini četrdesetih godina prošlog veka, pošto su nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom posle poraza od komunista prešli na ostrvo udaljeno 160 kilometara i na njemu uspostavili vladu 1949. godine. Kao što Peking to ostrvo smatra delom svoje teritorije, tako je i vlada Tajvana posle 1949. nastavila da tvrdi da je legitimni predstavnik cele Kine.