Biznismen uhapšen u okviru istrage o ubistvu novinarke na Malti

Svet 20. nov 201913:47 > 13:53
Izvor: Tanjug / AP, Jonathan Borg

Jedan od najpoznatijih biznismena na Malti Jorgen Feneč uhapšen je nakon što je policija presrela njegovu jahtu u okviru istrage o ubistvu najpoznatije istraživačke novinarke u toj zemlji Dafne Karuana Galicije.

Feneč je uhapšen kada je policija nešto pre zore presrela jahtu i sprečila biznismena da napusti to mediteransko ostrvo, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

POVEZANA VEST

Uhapšeni biznismen je suvlasnik poslovne grupe koje je dobila koncesije od malteške vlade da gradi gasnu elektranu na ostrvu.

Februara 2017. Galicija je na svom blogu je objavila tekst o tajanstvenoj kompaniji iz Dubaija koja je navodino povezana sa malteškim političarima. Nije uspela da otkrije ko je vlasnik kompanije. Rojters navodi da je kasnije uspeo da utvrdi da je reč o Feneču.  

„U predhodnim satima smo dobili potvrdu da institucije u našoj zemlji rade i paze na sve. Juče sam, posle informacija koje sam dobio, odobrio još resursa, da se ne bi desilo da neko prstom pokaže na mene kako sam upozorio osobu od interesa da napusti zemlju“, rekao je premijer Malte Džozef Muskat.

Galicija, koja je pisala blog o korupciji, ubijena je automobilom bombom u trenutku dok je napuštala svoj dom u blizini glavnog grada Valete u oktobru 2017.

To ubistvo šokiralo je Evropu i postavilo pitanja o vladavini zakona na tom mediteranskom ostrvu.

Trojica muškaraca za koje se sumnja da su počinili ubistvo uhapšeni su u decembru nakon ubistva.