Višegradska grupa za ubrzanje pregovora EU sa zemljama Zapadnog Balkana

Svet 02. dec 201914:39 > 14:41
Izvor: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Ministri spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe izjasnili su se u Pragu za ubrzanje pregovora Evropske unije sa zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana, a kao prioritet Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske postavili da unutarevropska debata o daljim proširenjima ne bude prepreka za dalji napredak u pristupnim pregovorima sa balkanskim kandidatima.

„Zapadni Balkan je strateški važan region obzirom na našu bezbednost, obzirom na stabilnost Evrope. Treba da podržimo ubrzanje tog procesa zato što je reč o malom regionu kome je mesto u EU“, kazao je na konferenciji za novinare u Pragu šef češke diplomatije Tomaš Petšiček.

Šef češke diplomatije izrazio je uzdržanost prema francuskom predlogu da se reformišu pravila za dalja proširenja, tako da proces bude reverzibilan ako bi zemlja kandidat nazadovala u reformama.

„Već sadašnja pravila omogućavaju da se proces pregovaranja revidira shodno razvoju u zemlji kandidatu. Naš prioritet je da ta unutarevropska debata ne bude prepreka za dalji napredak u odnosu prema zemljama kandidatima“, kazao je Petšiček i izrazio nadu da će Francuska naredne godine odblokirati početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe je kritikovao sporo napredovanje u pregovorima tokom poslednjih šest meseci i označio to za jednu od najvećih grešaka prethodne Evropske komisije na čelu sa Žanom Klodom Junkerom, javlja češka agencija ČTK.

„Odlaganje proširenja i postavljanje prepreka tom procesu je politika koja je apsolutno uperena protiv evropskih interesa. Nova EK mora da napravi izraziti pomak u pregovorima sa zemaljama kandidatima. Proširenje je neizbežno i nužno za jačanje EU. Mi kao srednjeevropske zemlje u susedstvu tog regiona shvatamo bolje koliko je važno za EU iz ekonomskog, političkog, strateškog i bezbednosnog aspekta“, rekao je mađarski ministar na konferenciji za novinare u Pragu.

Šefovi diplomatija V4 sastaće se narednog ponedeljka sa novim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom, da iznesu prioritete Višegradske grupe u evropskoj spoljnoj politici u šta spada dugoročno i zalaganje za hitnu integraciju Zapadnog Balkana u EU.