Lideri NATO u raspravi o položaju saveza, Putin zabrinut zbog širenja Alijanse

Svet 03. dec 201919:03 > 19:42
Shutterstock

U Londonu je sve spremno za službeni početak sastanka lidera NATO i obeležavanje 70. godišnjice od osnivanja. Jednostrani potezi Turske i Amerike, svađe oko novca, strah od ruske pretnje, boje atmosferu u kojoj počinje ovaj dvodnevni skup, konstatuje BBC.

Portparol saveza odbacio je etiketu „samit“, insistirajući na tome da je ovo zapravo sastanak manjeg obima, sa koga neće završiti usvajanjem zaključaka i planova.

Pred sastanak francuski predsednik Emanuel Makron je, apelujući na Evropu da kreira svoju sopstvenu bezbednosnu strukturu, konstatovao da je NATO u stanju „moždane smrti“. U utorak je imao prilike da u lice objasni svoj stav američkom predsedniku.

„Kada date takvu izjavu, to je suštinski, vrlo gadna izjava koja se odnosi na 28 zemalja uključujući i Francusku. Mislim da u Francuskoj imate stvarno visoku stopu nezaposlenosti. Da Francuska nije ekonomski uspešna. Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj“, odgovara Donald Tramp francuskom predsedniku.

Turska se već zamerila drugim članicama kupovinom ruskog oružja i intervencijom u Siriji. Sada je Ankari zasmetao plan koji je izneo generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg – da će Nato odgovoriti na bilo koji napad na Poljsku ili baltičke zemlje.

„Ali, ako naši prijatelji u NATO ne prepoznaju kao terorističke organizacije one teroriste protiv kojih se mi borimo u Siriji, izvinite me, ali mi ćemo biti protiv bilo čega što će ovde da bude predloženo“, kaže Erdogan.

Stoltenberg je pre samita dodao da NATO nema listu neprijatelja, ali da će odgovoriti kada bude postojala potreba. Na to je reagovao predsednik Rusije.

„Kao što znate Sovjetski savez više ne postoji, kao ni Varšavski pakt, koji je stvoren kao reakcija na stvaranje NATO. NATO pak ne samo da postoji, nego se i širi“, rekao je Putin.

Mnogi lideri NATO zemalja zalažu se za obnovu razgovora sa Moskvom. Strateški pregovori s Rusijom, poručio je Makron, trebalo bi se voditi bez zrnca naivnosti.

Tramp je najavio kako je spreman da pregovara o novom sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja.