Peskov: Rusija se neće uključivati u trku u naoružanju sa NATO

Svet 04. dec 201911:57 > 12:00
REUTERS/Sergei Karpukhin

Rusija se neće uključivati u trku u naoružanju sa NATO čak iako Alijansa poveća svoju vojnu potrošnju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su evropski saveznici i Kanada od 2016. povećali svoju vojnupotrošnju za 130 milijardi dolara.

Peskov je naveo da povećanje potrošnje Alijanse na vojsku povećava zabrinutost Kremlja.

Peskov je, međutim, dodao da Rusija neće da se uključuje u „trku u naoružanju ili u trku u potrošnji“ sa NATO, pošto bi to bilo štetno za privredu zemlje.

„Putin je više puta istakao da mi delujemo na drugačiji način“, rekao je Peskov.

Putin je izjavio juče da širenje NATO i jačanje njegove vojne infrastukture blizu ruskih granica preti bezbednosti Rusije.

Vođe NATO okupljene danas na samitu u Londonu, nastojale su da umanje svoje razlike i insistirale na tome da ostaju ujedinjene oko bezbednosnih pitanja i rešeni da brane jedni druge uprkos nizu svađa između predsednika nekih od najvećih zemalja članica Alijanse.

„NATO je agilan, NATO je aktivan, NATO se prilagođava“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kada su ga novinari pitali da li je najveći bezbednosni savez na svetu u stanju moždane smrti, kao što tvrdi francuski predsednik Emanuel Makron.

„Dok god smo u stanju da isporučimo suštinu onda NATO još jednom dokazuje da smo sposobni da odgovorimo na promenljivo bezbednosno okruženje, i to je najbolji način da se osigura jedinstvo ovog saveza“, rekao je on, pred početak samita u luksuznom hotelu kod Londona.