Merkel u petak u istorijskoj poseti Aušvicu

Svet 04. dec 201912:33 > 12:36
John Thys/Pool via REUTERS

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće u petak nekadašnji nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau koji se nalazi u Poljskoj, što je njena prva, istorijska poseta od kako je na funkciji kancelarke i treća zvanična poseta šefa nemačke vlade, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Nemačku kancelarku pratiće poljski premijer Mateuš Moravjecki. Poseta će obeležiti desetogodišnjicu Fondacije Aušvic-Birkenau, osnovane 2009. kako bi brinula o mestu sećanja, na kom se nalaze ostaci nekadašnjeg nemačkog nacističkog koncentracionog logora i logora istrebljenja o kom se stara Državni muzej Aušvic-Birkenau u Osvjenćimu.

Logor Aušvic, otvoren 1940. godine, bio je namenjen prvenstveno poljskim političkim zatvorenicima, a vremenom je, zajedno sa kasnije sagrađenim logorom Aušvic II-Birkenau postao jedno od glavnih stratišta evropskih Jevreja i simbol Holokausta, navodi se u saopštenju.

U koncentracionom logoru i logoru smrti Aušvic-Birkenau ubijeno je oko milion Jevreja, a pored njih, među najvećim grupama stradalih bili su Poljaci, Romi i sovjetski ratni zarobljenici.

Na zahtev Poljske, tokom 31. zasedanja Odbora za svetsku baštinu Uneska, 27. juna 2007. usvojena je promena zvaničnog medjunarodnog imena za ostatke logora u „Aušvic-Birkenau“- Nemački nacistički koncentracioni logor i logor istrebljenja (1940-1945).

Poljska je taj zahtev podnela „podstaknuta iskrivljenjem činjenica koje su strani mediji plasirali indirektno ili direktno nazivajući bivše nemačke nacističke logore ‘poljskim logorima smrti’, a odluci Uneska prethodile su opsežne konsultacije i aktivna diplomatska kampanja Poljske“, dodaje se u saopštenju.

U oktobru 2013. Međunarodni savez za sećanje na Holokaust usvojio je radnu definiciju „iskrivljenja i poricanja Holokausta“ prema kojoj je izraz „poljski logori“ označen kao „jedan od oblika iskrivljenja“.

Međunarodni savez sećanja na žrtve Holokausta (IHRA) 29. juna 2017. apelovao je da se ne koriste netačne formulacije poput „poljski logori“ ili „poljski logori smrti“ u publikacijama i javnom diskursu o istrebljenju jevrejskog naroda od strane nemačkih nacista na okupiranim poljskim teritorijama tokom Drugog svetskog rata.

Stav koji je zauzela IHRA ima za cilj sprečavanje iskrivljenja Holokausta i zamagljivanje odgovornosti nacističke Nemačke za zločine protiv čovečnosti.

Poljska pridaje veliki značaj sveobuhvatnoj komemoraciji mesta sećanja i muzeja u okviru bivših nemačkih nacističkih koncentracionih logora i logora istrebljenja. Iz godine u godinu Poljska u ove svrhe ulaže blizu 70 miliona zlota u različitim oblicima.

Delujući kroz institucije kao što je Fondacija Aušvic-Birkenau, Poljska jedan od čuvara sećanja na milione Jevreja ubijenih tokom Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju iz ambasade Poljske.