Makron, Džonson i Trudo "ulovljeni" kako ismevaju Trampa

Svet 04. dec 201912:16 > 12:23
JOHN THYS / AFP

Televizijske kamere "ulovile" su čelnike Francuske, Velike Britanije, Kanade i Holandije dok su, kako se čini, ismevali američkog predsednika Donalda Trampa na prijemu u Bakingemskoj palati priređenom u utorak uveče, uoči samita NATO-a.

Snimak kanadske televizije CBC pokazuje da su se francuski predsednik Emanuel Makron, britanski premijer Boris Džonson i njegov kolege Džastin Trudo iz Kanade, i Mark Rute iz Holandije očito dobro zabavljali u razgovoru s princezom Anom.

Džonson, prema snimku, pita Makrona „a vi zbog toga kasnite?“, na što Trudo dodaje „kasni zato što se konferencija za novinare odužila za 40 minuta“.

Makron je u utorak posle podne razgovarao s Donaldom Trampom koji je pre samita oštro napao francuskog predsednika zbog njegove ocene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Macron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da „ostaje pri svojim tvrdnjama“ o NATO-u kao savezu koji je u stanju „moždane smrti“, što je Tramp nazvao „uvredljivim“.

Džastin Trudo na snimku uz smešak govori „lepo se videlo da je (Trampova) ekipa ostala bez teksta“.

Kao i za vreme prethodnog samita NATO-a, Tramp nije poštovao protokol već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Razgovor evropskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije sigurno neće poboljšati atmosferu na samitu vojnopolitičkog saveza u kojem su odnosi zategnuti pre svega zbog turske vojne operacije u Siriji.