EU verovatno neće ispuniti klimatske ciljeve do 2030.

Svet 04. dec 201914:29 > 14:35
REUTERS/Christopher Aluka Berry

Evropska unija saopštila je da verovatno neće uspeti da ispuni cilj koji je postavila za smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte do 2030, čime su joj smanjene i šanse da bude lider u svetu u borbi protiv promena klime.

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) ocenila je da je uz postojeće mere EU na putu da u narednoj deceniji smanji emisiju ugljen dioksida (CO2) i drugih zagađivača koji doprinose zagrevanju planete za 30 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Sada EU planira da smanji tu emisiju za 40 odsto do 2030. a neki evropski lideri pozivaju da se cilj podigne na 55 odsto, a da dugoročno cilj bude okončanje svih novih emisija do sredine veka.

„Međutim, novi trendovi ukazuju na usporavanje napretka u oblastima poput smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte, industrijskih emisija, otpada, unapređenja energetske efikasnosti i udela obnovljive energije“, navela je EEA u izveštaju.

„Sadašnji tempo napretka neće biti dovoljan da se dostignu klimatski i energetski ciljevi za 2030. i 2050. godinu“, upozorili su iz Agencije.

Izveštaj je objavljen za vreme Konferencije UN o klimi (COP25) u Madridu gde predstavnici gotovo 200 zemalja razmatraju uzroke i posledice klimatskih promena.

Kada je reč o EU, očekuje se da nova Evropska komisija sledeće nedelje predstavi dugoročni plan borbe protiv globalnog zagrevanja u javnosti poznat kao Evropski zeleni sporazum.

Aktivisti borbe za životnu sredinu kažu da EU treba da pojača napore kako bi osigurala da i dalje bude moguće ostvariti cilj Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. da se globalno zagrevanje ogranični na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja veka.

„Sadašnji EU lideri su poslednja generacija koja može da spreči promene klime“, ocenio je direktor Mreže za klimatsku akciju Evropa (CAN Europe) Vendel Trio.

On je rekao i da je Evropski parlament nedavno simbolično proglasio „klimatsko vanredno stanje“. „Građani žele da oni deluju sada a ne za 30 godina“, dodao je Trio.

Izveštaj EEA pokazao je da „još postoji mogućnost da se ispune dugoročni ciljevi za 2030. i 2050.“ ako zemlje pojačaju napore. Kako se dodaje, to će zahtevati bavljenje politički osetljivim pitanjima, poput subvencija na fosilno gorivo.

Drugo istraživanje, čije je rezulate danas objavila grupa međunarodnih naučnika, pokazalo je da je i u EU i u SAD emisija u poslednjih godinu dana pala za 1,7 odsto ali je u Kini ubeležen rast od 2,6 a u Indiji od 1,8 odsto.

Švedska aktivistkinja u borbi protiv klimatskih promena Greta Tunberg rekla je da studije pokazuju da se „umesto preko potrebnog znatnog smanjenja, emisija CO2 stalno povećava“.

„I dalje brzo idemo u pogrešnom smeru“, napisala je na Tviteru Tunberg koja bi u petak u Madridu, dok traje COP25, trebalo da učestvuje u velikom protestu.