Dvoje ruskih diplomata proterano iz Nemačke zbog slučaja ubistva Gruzijca

Svet 04. dec 201914:56 > 14:58
Reuters/ Tobias Schwarz.jpg

Savezno nemačko tužilaštvo, zaduženo i za pitanja špijunaže, saopštilo je danas da preuzima istragu o ubistvu jednog Gruzijca u Berlinu pošto dokazi ukazuju na umešanost ili vlade Rusije ili Čečenije.

Ubrzo posle ove objave nemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je proterano dvoje ruskih diplomata, navodeći da „ruske vlasti“ nisu dovoljno sarađivale u istrazi u ubistvu Gruzijca u Berlinu u avgustu.

Portparol tužilaštva Markus Šmit rekao je danas da je ta kancelarija rešila da preuzme istragu od državnog tužilaštva Berlina pošto se iskristalisala politička priroda slučaja.

„Dovoljno je pokazatelja da je smrt Tornike K. ili naručila vlada ruske federacije ili autonomne Čečenske republike kao dela Ruske federacije“, rekao je on.

Gruzijac, koji je čečenskog porekla, ubijen je iz vatrenog oružja usred dana u Berlinu u avgustu i policija je privela osumnjičenog.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju navelo da je proterivanje ruskih diplomata usledilo pošto ruske vlasti nisu odgovorile na ponovljene zahteve Nemačke da pomognu u rasvetljavanju ubistva Tornike K. Ministarstvo je identifikovalo proterane diplomate kao zaposlene u ruskoj ambasadi u Berlinu ali nisu dali njihova imena ni položaje.

Rusija sprema odgovor

Rusija je obećala da će uzvratiti na „nepirajteljsku i neosnovanu“ odluku Nemačke o proterivanju dvoje ruskih diplomata.

„Smatramo izjave nemačke strane o proterivanju dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu kao neprijateljske i neosnovane“, rekao je za Frans pres portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova.