Američki marinac ubio dvoje u Perl Harboru pa izvršio samoubistvo

Svet 05. dec 201908:14 > 08:18
Tanjug/AP/Caleb Jones

Američki marinac ubio je dvoje ljudi iz vatrenog oružja i ranio treću osobu pre nego što je sebi oduzeo život u vojnoj bazi Perl Harbor na Havajima, rekao je zvaničnik američke mornarice.

Dvoje ubijenih su civilni službenici američkog Ministarstva odbrane, kao i ranjena osoba koja je prebačena u bolnicu i koja je u stabilnom je stanju, rekao je kontraadmiral Robert Čedvik.

Pucnjava se dogodila u sredu po lokalnom vremenu na brodogradilištu na istorijskoj američkoj vojnoj bazi. Brodogradilište se nalazi preko sa druge strane luke preko puta Nacionalnog memorijalnog centra Perl Harbor.

Napadač je preliminarno identifikovan kao marinac koji je bio na bazi na nuklearnoj podmornici USS Kolumbija, rekao je Čedvik i dodao da se on izgleda ubio.

Jedan svedok je rekao da je video marinca kako sebi puca u glavu, preneli su lokalni mediji. Prema tim medijima, incident se dogodio blizu podmornice USS Kolumbija koja je podignuta na suvo zbog popravki.

Portparol Bele kuće rekao je da je predsednik Donald Tramp informisan o incidentu.

Pucnjava se desila tri dana pre obeležavanja napada na Perl Harbor 7. decembra 1941, kada je Japan iznenada napao tu vojnu bazu uništivši deo američke flote u Pacifiku čime su SAD naterane da se uključe u Drugi svetski rat. U toj bazi se danas nalaze trupe ratne mornarice i vazduhoplovstva.