Reforma penzionog sistema zaustavila Francusku, stali vozovi i avioni

REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Ajfelova kula ne prima posetioce, stali su brzi vozovi, a nastavnici napustili škole kako bi se pridružili štrajku sindikata u celoj zemlji zbog najavljene reforme penzionog sistema.

Pariske vlasti ogradile su predsedničku palatu i na ulice izvele 6.000 policajaca u očekivanju velikih demonstracija u prestonici, kojima se izražava bes zbog reforme penzijskog sistema koju je predložio predsednik Emanuel Makron.

Vlada obećava da će sistem biti jasniji i pravedniji, a protivnici strahuju da će morati da se penzionišu kasnije i da će im penzije biti manje. Šef države Emanuel Makron rekao je da od reforme neće odustati.

Muzej Luvr i druga značajna mesta u Parizu upozorena su na štrajk, a pariski hoteli se bore za goste. Mnogi posetioci, uključujući američkog sekretara za energetiku odložili su planove za putovanje u Francusku.

Nepripremljeni turisti bili su iznenađeni kada su videli praznu železničku stanicu, na kojoj je devet od deset TGV vozova otkazano. Na aerodromu Orli takođe ima otkazanih letova, a civilne avijacijske vlasti kažu da je oko 20 odsto letova suspendovano.

Organizatori masovnih štrajkova, koji su planirani za danas, saopštili su da je predviđeno 250 manifestacija uključujući proteste penzionera, studenata, nastavnika i drugih.

REUTERS/Christian Hartmann

Poruke su poslate da se 90 odsto brzih vozova TGV i 80 odsto regionalnih vozova danas otkazuje, i da će 10 od 14 linija pariskog metroa biti zatvoreno. Najavljeni su štrajkovi u transportnoj upravi Pariza (RATP) i u francuskoj železnici (SNCF).

Saobraćaj u velikim gradovima kao što su Strazbur, Bordo, Marsej, Nant ili Lil takođe će biti masovno poremećen.

U obrazovanju 70 odsto nastavnika osnovnih škola objavili su da su u štrajku, a u srednjim školama se očekuje otprilike isti procenat prema sindikalnim izvorima. Najveći francuski sindikat nastavnika saopštio je da očekuje da četiri od deset osnovnih škola biti zatvorene širom zemlje.

Očekujući da protesti traju dugo u napetom socijalnom kontekstu gde se izražava nezadovoljstvo sa više strana, u bolnicama, policiji, među vatrogascima, nastavnicima, železničarima, zatim u okviru pokreta Žuti prsluci vlada ostaje čvrsta u svojim planovima.

Francuzi se spremaju za socijalni pokret poput onog iz 1995. protiv ranije reforme penzija, koji je paralizovao zemlju tri nedelje i primorao tadašnju vladu da odustane.

Policajci, advokati, đubretari, penzioneri i prevoznici takođe planiraju akcije. Poljoprivrednici čije penzije su među najnižim u zemlji rekli su da se neće pridružiti štrajku.

Projekat reforme penzija biće predstavljen tek sredinom decembra sa namerom da prođe u Parlamentu početkom 2020. Vlada je prošle nedelje ostavila mogućnost da zakon stupi na snagu 2025, ali sindikati nisu reagovali.