Nensi Pelosi zatražila pisanje optužnice protiv Trampa

Svet 05. dec 201916:16 > 16:21
REUTERS/Jonathan Ernst

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojoj većinu imaju demokrate, zatražila je pisanje optužnice protiv predsednika SAD Donalda Trampa zbog "zloupotrebe položaja".

„Predsednik nam nije ostavio drugu mogućnost sem da reagujemo na njegov ponovni pokušaj da kompromituje naše izbore u sopstvenu korist“, rekla je Nensi Pelosi.

„Tražim od predsednika Odbora za pravosuđe Džerija Nadlera da pripremi tekst optužnice“ protiv Trampa, dodala je ona.

U nedavnom zvaničnom izveštaju Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma navodi se da je istragom o opozivu Donalda Trampa prikupljeno mnogo dokaza o „neprimerenom ponašanju“ američkog republikanskog predsednika.

„Istraga o opozivu pokazala je da se Tramp, lično ili preko agenata, unutar i van vlade, mešao u poslove strane države Ukrajine, u korist svoje kampanje“ za predsedničke izbore na kojima očekuje da ponovo pobedi, navodi se izveštaju.

Bela kuća je reagovala ocenom da Demokrate „treba da je sramota“, kako je izjavila portparolka Stefani Grišam i dodala da administracija „jedva čeka pošteno suđenje u Senatu“ gde su većina Trampovi Republikanci.